Wordless Wednesday | Data Entry

November 29, 2012

rasa rasa mimin tengah buat apa ?

Pemenang Give Away


Alahmdulillah, terima kasih tak terucap rasanya bila
nama tersenarai sebagai pemenang Give Away By Kazen ni
insyaallah, mimin lepas ni buat entry yang lebih bermanfaat lagi
tambahan lagi, ni kan blog mimin ;) suka laa nak buat apa . hihik
tapi lebih kepada info info yang tepat jee laa.
GOSIP ? haaa . pun boleh. tapi artis tak nak laaa
nanti kene FIRE dengan artis artis ni
dalam hati nak kutuk Khairul Fahmi Che Mat . muhahaha

so, jom review balik ulasan Kazen  kat bawah ni ;)
Assalamualaikum dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim saya umumkan pemenang-pemenang
Give Away ini yang berlangsung hanya seminggu sahaja.

Setelah diperhatikan blogger-blogger kita ini jenis hidup berpuak-puak sebenarnya. 
Cepat join kalau orang itu kita kenal dan kalau tak kenal memang rasa berat hati ingin join. Tambahan juga tidak ketinggalan yang memperlecehkan blog blogger-blogger kalangan kita sendiri. Inilah melayu kita. Jangan kita lupa bahawa "kita berasal daripada tidak kenal satu sama lain kepada kenal antara satu sama lain".

Pemenang-pemenang ini telah dipilih 100% oleh ketiga-tiga pihak penganjur yang saya sertakan bagi mengelakkan lagi spekulasi seperti GiveAway Domain yang pertama dulu ada yang bisik-bisik mengatakan "pilih kasih" dan "pilih kawan".

Untuk Give Away ini, 20 domain gagal di-up-kan kerana sambutan kurang hangat tidak melebihi 50 orang. Apa-apapun 3 pemenang utama mendapat domain seperti yang dijanjikan dan beberapa blogger yang bertuah sebagai saguhati.

Jadi 3 pemenang utama adalah:








5 Blog akan di-review oleh Cik Emas:

  • http://mujadafewa.blogspot.com/
  • http://sayatiera.blogspot.com/
  • http://akmaluv90.blogspot.com/
  • http://joel-leslie.blogspot.com/
  • http://ksger.blogspot.com/


5 Blog akan di-review oleh Shida:

  • http://ibuberbicara.blogspot.com/
  • http://azmengs.blogspot.com/
  • http://www.zilamanaf.com/
  • http://aidil92.blogspot.com/
  • http://mawarberduri4147.blogspot.com/


5 Blog akan di-review oleh Aida:

  • http://mynameishafizah.blogspot.com/
  • http://menaipdipapankunci.blogspot.com/
  • http://kamihardsman.blogspot.com/
  • http://nurhanim-ehier.blogspot.com/
  • http://hazirahhawamuslim.blogspot.com/
Lagi 3 hadiah saguhati saya akan PM sendiri kepada mereka yang bertuah. Kepada 3 pemenang utama silalah Add saya di Facebook untuk urusan selanjutnya. (Add dan PM pada inbox saya). 

Terima kasih kepada yang join. semua 18 blog ini akan di autoping secara automatik di Facebook selama setahun. 

Sekian, wassalam.


So, tugasan mimin lepas ni nak berchatting dengan kazen ! yeayyhhh !!! :p
tenkiu AIDA OMAR, SHIDA, EMAS PUTIH dan terutamanya KAZEN


Give Away Dot My

November 28, 2012

Dengan lafaz bismillah, mimin nak join contest GA 
dari kawan mimin yang baik hati . lagipun dah lama mimin  tak join contest ni.
Hadiah pun menarik! memang mimin nak sangat menag hadiah ni . sebab domain mimin
yang mimin beli tu tak boleh guna. sedihnyaaaa :")
tapi takpe laa. tenkiu KAZEN
apa tunggu lagi. jom laaaa join contest ni. menarik. mana tau ada luck awak awak suma :D


Syarat-syarat pernyertaan yang ringkas:
  1. Like Facebook saya bagi memudahkan perolehan maklumat.
  2. Follow Twitter jika belum follow.
  3. Follow Blog ini juga sebagai tanda penyertaan anda.
  4. Vote untuk saya di entri iPhone 5 Gadget Impian dengan hanya tekan butang G+ pada entri tersebut saja. Selepas undi komen di entri tersebut sebagai bukti anda telahVote.
  5. Buat entri bertajuk Give Away Dot My dan letakkan banner di atas di dalam entri tersebut dan pastikan entri tersebut menjadi "sticky-post" sehingga tamat give away ini.
  6. Jangan lupa submit link entri penyertaan anda di bawah entri ini dalam kotak Site URL.
  7. Follow blog sponsor bersama AidaOmarShidaEmas Putih.


Klik pada gambar untuk Vote.

Itu saja syarat-syaratnya. Ingin segala penipuan adalah terbatal dengan automatiknya.

Hadiah utama 3 Domain dot My percuma selama setahun hadiah yang sama juga akan di tambah mengikut penyertaan. (Kuota hadiah sehingga 20 Domain)

5 Blog Bertuah akan di review dan diletakkan dalam senarai bloglist Aida Omar.

5 Blog Terpilih akan di review dan diletakkan dalam senarai bloglist Shida.

5 Blog Terbaik akan di review dan diletakkan dalam senarai bloglist Emas Putih.

Pihak penganjur give away ini berhak mengubah syarat-syarat atau hadiah pada bila-bila masa saja.

Tarikh tutup penyertaan giveaway ini: 

Tepat jam 11.15 malam, Selasa 27 Nov 2012



Bukti yang ni pun kukuhkan lagi dah follow !
jom join contest ni ramai ramai !
mimin nak ajak awak sume join , jgn lupa join tiera dan farra :D




Adik Bersama Kem Tahfiz

November 27, 2012


Kali ini mimin nak cerita bila adik mimin ni dihantar ke kem Tahfiz.
punya laa excited mamet bila dengar ibu nak hantar kem ni. 
preparation of course laa mimin yang kena siapkan.
dari dalam sampai keluar mimin sediakan.

lepas maghrib satu family daftarkan dia ke sekolah tahfiz tersebut.
wahh ! boleh kee mamet takde kami semua dan
boleh kee kami takde mamet?
tidur malam confirm laaa mimin susah nak tidur. budak yang banyak karenah
bila nak tidur tambah lagi bantal peluk mimin. huhu
rumah seperti habuk lalu, kosong rasanya takde mamet. haha

esok harinya. mulakan hari seperti hari hari biasa
ibu pulak ? haa ! mesti laa dia yang terasa. tengah cuti sekolahkan,
dia nak hilangkan terasa mamet takde rumah, 
ibu keluar pergi rumah kawan-kawan dia tuu.

petangnya, waktu balik... baru laa terasa dia takde
so, mimin dgn bapa mimin buat idea yang tak masuk akal
haha ! skodeng secara jarak jauh. siap bawak teropong lagi tuuu
tapi, misi gagal! langsung tak nampa kelibat dia riadah punn.

sampai je rumah, ibu beritahu, ustaz beritahu perkembangan mamet di kem tahfiz tuu
then, ayah pun amik keputusan yang agak berani
bila dia nak solat jemaah kat masjid tersebut kononnya nak tengok dari jauh
nak jadikan cerita, diorang dapat berkomunikasi
ada laa drama seminit kat masjid tu :')

hari kedua mamet kat dalam kem tahfiz tu,
keputusan secara tiba-tiba bapak nak pergi solat mghrib di situ lagi
huii, kali ni beritanya dia nak pergi kat tempat mimin praktikal
tempat praktikal mimin dgn kem tahfiz memang tak jauh . jalan kaki pun boleh sampai
tapi agak bahaya utk umur dia berjalan ke tempat mimin tu

kali ni mimin tak boleh nak kuatkan diri lahi :')
mimin kena pergi jumpa dia esok lunch .

beza rasanya adik mimin dua orang belajar tahfiz kat Solo,Indonesia
dengan adik mimin pergi kem tahfiz ni. hihi
bagi siapa family mimin yang baca entry ni, faham laaa maksudnya.

RINDU ADIK-ADIK MIMIN





Cutest Baby Contest

November 25, 2012

Mintak tolong jasa baik kawan kawan
minta tolong like jee pic baby ni,
mimin dah sediakan button like nya sekali untuk memudahkan kawan-kawan

picture yang dipetaruhkan


Contester 464:

Voting Step:

Step 1: Like our BAYI-IBU.COM FANPAGE

Step 2 : Like Contester Picture

Baby Name: Dhia Wareesha Islam 
Mother Name: Dahlia Adam
fb : daisy_delia@hotmail.com

like untuk dua step ni saje


dan like picnya sini

Tutorial : Setting Comment Box

November 21, 2012

Pagi ni mood macam tak berapa nak baik laa
pagi-pagi lagi da bertegang cakap dengan staff kat sini. hmm

tapi, mimin nak share macam mana nak up kan comment awak awak tu
kadang-kadang benda simple tak perasan kan ;)
kenapa tak ada siapa-siapa nak comment entry AKUUUU ?
kenapa tak ada siapa nak follow aku?
kenapa sejak guna BLOGSKIN ni takada yang follow atau comment entry ni?
kenapa dan kenapa ??
pernah terfikir tak ? mesti pernahkan ? 

sebab utama FOLLOWERS tak naik sebabnya ada dua sebab

1. Tiada widget Followers 

layout --> add gadget --> edit html --> follower

2. BlogID silap
boleh tengok step kat sini 

okey, sekarang masalah comment tak naik? adakah sebab disable atau sebaliknya?
mimin stress sangat kalau blogwalking tak  boleh nak follow, atau comment
kalau takde comment, ada chat box takpe jugak.
tiga benda wajib ni boleh tak ada. 
ikut step yang dalam petak merah ;)






ouke. mission complete :D hihi
goodluck!

Lunch Time

November 18, 2012

Hari ini mimin lah ibu, mimin juga lah ayah .
Bhahaha ! mimin dah balnk pagi-pagi nak masak apa yee untuk lunch mimin 
dengan mamet ni. huhu
My mom tanda kertas PMR . haa ! sape yang PMR tu . hehe
My dad dah pergi mana pun mimin tak tau .
so, hari ni mimin lunch masak simple as soon as delicious . haha

so, ini lahh hasilnya :D










Have A Great Lunch Friends 


Movie | Istanbul Aku Datang


Hai semua ! siapa kat sini belum tengok cerita Istanbul Aku Datang ?
siapa tak tengok, baik tengok cepat .
mimin tengok istanbul sampai tiga dua kali. so excited dengan cerita ni. hehe
sebabnya....
Lisa Surihani cute sangat  . sedih ceritanya .
siapa yang ada Boyfriends study medic diluar negara tu.
haa ! beware tau. nanti jadi macam dekat cerita ni. hehe.

watching with fanatic LISA<3
AMAL.







Tutorial | Header photoshop CS4 (part 1)

November 15, 2012

Saja nak share macam mana nak buat header transparent .
ehhh ! ber part part pulak kan . huhu

yang dah tahu tu, boleh laa tengok entry entry past mimin :D

LET's GO..

Step 1:


step 2:

kelebaran ikut size header korang tau

step 3:


step 4:

paham tak ? rasanya mudah untuk paham . hihi
untuk laraskan tulisan dengan mudah . tekan ctrl+t

step 5:

kalau nak cantikkan lagi dengan tambah border

step 5:


step 6:

file --> save as ---> format PNG --> save

siap sudah header tulisan awok awok sume :D hihi
selamat mencuba !



Lirik Lagu Sayang - Shae

November 13, 2012




Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku


Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu

Terima Kasih



Alhamdulillah
Siapa sangka setelah hampir 3 tahun berjinak-jinak dalam dunia blogging akhirnya follower blog ni mencecah ke 4 angka. Pada mulanya hanyalah sekadar untuk melepaskan rasa
suka dan duka yang mahu di kongsikan bersama  syamil
yang sekarang telah kembali  ke rahmatullah .
hehe. life must go on right :D
now share share dengan Arif and awak awak yang sedang membaca
blog mimin ni . hihi

actually, mimin nak kasi header ini untuk si cantik  ini,
takkan laa mimin nak buatkan header untuk seorang demi seorang kan ?
hehe. lagi pun ini saja yang mimin mampu bagi 'cenderahati' kerana sudi menekan button
follow di blog mimin ni.  mimin follow balik blog awak awak suma . tapi yg
guna blogskin iDblog salah tu. mimin takdapat nak follow balik . sorryyy
tapi, hihi. di sebabkan kerajinan mimin. sudah 1037 baru mimin nak update entry kan .
Terima kasih Misz Jojoz . selamat datang kedunia blogging ;) 






Review | DOODLE SITE

November 9, 2012

Hari ni, semua staff dalam office ni tinggal mimin , tiera and amal !!
waaahhhh ! something good news today
hopefully laa. but my stomach sangat sakit --'
lepas ni memang tak ada laa nak pergi kedai mamak lagi
gara gara roti sardin. malam tadi cirit birit.
tengah musim hujan ni, tanah tak serap air.
so, semua khazanah yang dikeluarkan tak nak hilang dari permukaan mangkuk tandas tu
dan, mimin berusaha keras untuk tenggelamkan khazanah yang timbul tersebut.

mengambil masa satu jam dalam toilet malam tadi .
ehhh ! apa kaitan dengan topik kat atas ?? haha. sorry lari tajuk sikit.
mimin ni ada hobi suka tengok hasil doodle doodle yang para blogger hasilkan ;)
kat bawah ni ada contoh doodle comel comel






suka sangat !! tapi nak buat sendiri tak reti --'
nak tengok hasil doodle cantik cantik, boleh laa klik kat nama nama bawah ni ;)

1. amalina
2. Cci
3. Azzah

ada banyak lagi actually. cari laa. mesti jumpa :D


tutorial | sparkle cursor

November 5, 2012

Entry kali ini kkas untuk bloger yang masih mencari punca
macam mana cursor (anak panah) mimin ni boleh ada benda jatuh.
smart tak ? cepat ngaku smart :D
yang cursor nya ada tulisan berekor-ekor tu, boleh laa gantikan dengan sparkle ni ;)
ni pun min share dari blog Lyssa ;)
kalau dah tahu,
boleh klik sini.

ikut step ini:
1. Buka Dashboard blog korang.
2. Pergi Design --> Page elements.
3. Add a gadget --> javascript/ html.
4. Copy code kat bawah ni.


<script type="text/javascript">
                </script>

     <script type="text/javascript">
            // <![CDATA[
            var colour="#000000";
            var sparkles=100;
   
            var x=ox=400;
            var y=oy=300;
            var swide=800;
            var shigh=600;
            var sleft=sdown=0;
            var tiny=new Array();
            var star=new Array();
            var starv=new Array();
            var starx=new Array();
            var stary=new Array();
            var tinyx=new Array();
            var tinyy=new Array();
            var tinyv=new Array();
            window.onload=function() { if (document.getElementById) {
              var i, rats, rlef, rdow;
              for (var i=0; i<sparkles; i++) {
                var rats=createDiv(3, 3);
                rats.style.visibility="hidden";
                document.body.appendChild(tiny[i]=rats);
                starv[i]=0;
                tinyv[i]=0;
                var rats=createDiv(5, 5);
                rats.style.backgroundColor="transparent";
                rats.style.visibility="hidden";
                var rlef=createDiv(1, 5);
                var rdow=createDiv(5, 1);
                rats.appendChild(rlef);
                rats.appendChild(rdow);
                rlef.style.top="3px";
                rlef.style.left="0px";
                rdow.style.top="0px";
                rdow.style.left="3px";
                document.body.appendChild(star[i]=rats);
              }
              set_width();
              sparkle();
            }}
            function sparkle() {
              var c;
              if (x!=ox || y!=oy) {
                ox=x;
                oy=y;
                for (c=0; c<sparkles; c++) if (!starv[c]) {
                  star[c].style.left=(starx[c]=x)+"px";
                  star[c].style.top=(stary[c]=y)+"px";
                  star[c].style.clip="rect(0px, 5px, 5px, 0px)";
                  star[c].style.visibility="visible";
                  starv[c]=50;
                  break;
                }
              }
              for (c=0; c<sparkles; c++) {
                if (starv[c]) update_star(c);
                if (tinyv[c]) update_tiny(c);
              }
              setTimeout("sparkle()", 40);
            }
            function update_star(i) {
              if (--starv[i]==25) star[i].style.clip="rect(1px, 4px, 4px, 1px)";
              if (starv[i]) {
                stary[i]+=1+Math.random()*3;
                if (stary[i]<shigh+sdown) {
                  star[i].style.top=stary[i]+"px";
                  starx[i]+=(i%5-2)/5;
                  star[i].style.left=starx[i]+"px";
                }
                else {
                  star[i].style.visibility="hidden";
                  starv[i]=0;
                  return;
                }
              }
              else {
                tinyv[i]=50;
                tiny[i].style.top=(tinyy[i]=stary[i])+"px";
                tiny[i].style.left=(tinyx[i]=starx[i])+"px";
                tiny[i].style.width="2px";
                tiny[i].style.height="2px";
                star[i].style.visibility="hidden";
                tiny[i].style.visibility="visible"
              }
            }
            function update_tiny(i) {
              if (--tinyv[i]==25) {
                tiny[i].style.width="1px";
                tiny[i].style.height="1px";
              }
              if (tinyv[i]) {
                tinyy[i]+=1+Math.random()*3;
                if (tinyy[i]<shigh+sdown) {
                  tiny[i].style.top=tinyy[i]+"px";
                  tinyx[i]+=(i%5-2)/5;
                  tiny[i].style.left=tinyx[i]+"px";
                }
                else {



                  tiny[i].style.visibility="hidden";

                  tinyv[i]=0;
                  return;
                }
              }
              else tiny[i].style.visibility="hidden";
            }
            document.onmousemove=mouse;
            function mouse(e) {
              set_scroll();
              y=(e)?e.pageY:event.y+sdown;
              x=(e)?e.pageX:event.x+sleft;
            }
            function set_scroll() {
              if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {
                sdown=self.pageYOffset;
                sleft=self.pageXOffset;
              }
              else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {
                sdown=document.body.scrollTop;
                sleft=document.body.scrollLeft;
              }
              else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {
                sleft=document.documentElement.scrollLeft;
             sdown=document.documentElement.scrollTop;
              }
              else {
                sdown=0;
                sleft=0;
              }
            }
            window.onresize=set_width;
            function set_width() {
              if (typeof(self.innerWidth)=="number") {
                swide=self.innerWidth;
                shigh=self.innerHeight;
              }
              else if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {
                swide=document.documentElement.clientWidth;
                shigh=document.documentElement.clientHeight;
              }
              else if (document.body.clientWidth) {
                swide=document.body.clientWidth;
                shigh=document.body.clientHeight;
              }
            }
            function createDiv(height, width) {
              var div=document.createElement("div");
              div.style.position="absolute";
              div.style.height=height+"px";
              div.style.width=width+"px";
              div.style.overflow="hidden";
              div.style.backgroundColor=colour;
              return (div);
            }
            // ]]>
            </script>  


*warna merah boleh gantikan code warna di sini




Powered by Blogger.
Back to Top