13 Hari Pemergian yang tersayang

October 25, 2013
Assalamualaikum w.b.t  dan salam sejahtera



Baru hari ni Mimin ada kekuatan untuk Mimin maklumkan bahawasanya Ayahnda Mimin telah kembali kerahmatullah. Siapa sangka orang yang paling disayangi, dihormati, dikasihi dan disanjungi telah pergi meninggalkan keluarganya.

Piluu sangat.. Arwah pergi sehari sebelum menyambut Hari Raya Aidiladha. Sayu dengar Takbir raya berkumandang.

Banyak hint yang arwah ingin sampaikan kepada kami, tapi kami biarkan dan berharap beliau sihat sentiasa, boleh menemani mak hari-hari. Tapi Allah lebih sayangkan dia. Dia pendam sakitnya biar kami tak risaukan dirinya. 

Apak menghembuskan nafas terakhir pada 14hb October 2013 sebelum Subuh. Menunggu adik-adik turun flight, kebumikan Arwah ayah selepas Asar. Alhamdulillah, adik-adik dapat melihat wajah ayah kali terakhir.
Hajatnya untuk kumpulkan anak-anak telah tercapai. Last moment balik dari Langkawi.

Enam kuntum bunga, mewakili enam orang puteri Arwah Haji Adam Bin Maarop.
Semoga Allah sentiasa melindungi dari azab seksa kubur dan tempatkan ayahnda dalam kalangan Para Sahabat Rasulullah S.A.W
Insyaallah, Amin. Al-Fatihah

persoalan mengenai status perkahwinan Aeril Zafrel dan Wawa Zainal

October 11, 2013

Ya, Saya Dan Wawa Sudah Bernikah – Aeril Zafrel -
Akhirnya segala persoalan mengenai status perkahwinan Aeril Zafrel dan Wawa Zainal telah pun terjawab di dalam sidang media petang tadi. Menurut Aeril, mereka telah bernikah 2 kali iaitu pada 4 Februari 2012 dan 25 Februari 2013. Pernikahan pertama dibuat tanpa didaftarkan di pejabat agama.

Namun atas permintaan keluarga, mereka berdua telah bernikah buat kali kedua pada 25 Februari 2013 sebagai menghormati ahli keluarga. Kata Aeril menerusi Mstar Online:-

Ya, saya dan Wawa sudah bernikah. Kami bernikah di Taman Datuk Harun, Petaling Jaya. Jadi, status anak saya yang dihebohkan selama ini sudah terjawab

Mereka telah dikurniakan seorang cahaya mata iaitu Ahmad Fakharuddin Attar yang dilahirkan pada 24 Ogos 2013 hasil perkahwinan ini. Dengan pengakuan ini, terjawablah segal persoalan yang bermain di minda para peminat. Pasti ada sebab tertentu Aeril dan Wawa merahsiakan perkahwinan mereka ini.

Mungkin Aeril mahu periksa semula status pernikahan mereka kerana sebelum ini Aeril pernah mengumumkan yang mereka tidak pernah berkahwin. Takut-takut jatuh talak tanpa disedari. Cubalah periksa dengan orang yang lebih arif mengenai hal ini. Apa pun, jutaan tahniah diucapkan kepada Aeril dan Wawa atas perkahwinan anda. Semoga kekal bahagia sehingga ke hujung hayat.

(20 GAMBAR)Rita Rudaini Bercuti Di Kapalai, Sabah

September 23, 2013
Rita Rudaini sekeluarga sedang seronok bercuti di Kapalai, Sabah. Membuat pelbagai aktiviti seperti menyelam melihat keindahan lautan ditemani dua anak lelakinya yang sangat comel tuuu
rita rudaini

Rita Rudaini buat masa ini masih belum bersedia untuk mencari pengganti bekas suaminya, Aidil. Kata Rita:-


Selepas bercerai, saya tidak pula mencari pengganti dan tak ada pun lelaki yang nak datang risik dekat saya. Mereka takut kot (ketawa). Tetapi buat masa ini biarlah saya fokus kepada kerja, perniagaan dan anak-anak terutamanya kerana mereka masih kecil dan perlu diberi perhatian lebih.
Lelaki muda atau tua, sama sahaja. Sekiranya ditakdirkan berkahwin lagi, saya mahu lelaki itu kuat pendirian dan menyayangi anak-anak lebih daripada saya sayang mereka. Saya pun tak berani nak cakap suka yang muda atau tua. Sekali dapat umur 30 tahun lebih muda macam mana? Macam dulu, saya sukakan lelaki yang matang dan aleh-aleh dapat lelaki muda (Aidil)
rita rudaini

Tahniah Fauziah Gous

waahh! congratz Fauziah Gous yang sekali lafaz sah menjadi isteri Zafran :) Untuk majlis malam berinai tema Pakistan dipilih kerana keluarga Fouziah dikatakan mempunyai darah keturunan dari sana. Majlis resepsi pasangan ini akan berlangsung pada 29 September di Hotel Marriot Putrajaya.









Majlis pernikahan telah berlangsung di Dewan Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, Shah Alam.
Mas kahwin yang dihantar ialah sebanyak RM1,112. Manakala wang hantaran ialah RM50,000. Pihak lelaki turut membawa 7 dulang hantaran dan dibalas 9 dulang oleh pihak perempuan. Antara barang-barang hantaran daripada pihak lelaki ialah sireh junjung, set barang kemas dan mas kahwin, set wangian, senaskah Al-Quran, cek hantaran, tas tangan dan kacamata, manisan dan coklat.
Manakala, barang hantaran pihak perempuan pula berupa sireh junjung, sebentuk cincin, seutas jam tangan, kaflin dan kacamata, tali pinggang, sebatang pen dan clutch, set wagian dan penjagaan kulit, manisan strawberi dan manisan kurma.

sumber

Emosi mengatasi segalanya.

September 12, 2013
Assalamualaikum.
Salam sejahtera..

Siapa takde emosi ? semua memiliki emosi. yang takde emosi tu sememangnya takde perasaan. Hari ni, berlakunya pelbagai emosi. Actually bukan hari ni je,, tapi minggu ni laa. Nak mudahkan cerita, emosi mengatasi segala-galanya. Sukar untuk mengawal emosi ni, tapi.... Diri sendiri yang dapat mengawalnya....


ikutkan emosi, memang tak fikirkan orang lain punya perasaankan ?
so, Mimin nak kongsikan bersama untuk input diri sendiri terutamanya :)

1. Jauhkan diri daripada situasi menimbulkan kemarahan
Jika anda tahu rakan anda mempunyai sikap panas baran, elakkan daripada melakukan perkara yang boleh menimbulkan kemarahan. Cepat memohon maaf jika tersalah dan akui kesilapan. Bagi anda yang panas baran, jika bertembung dengan situasi yang boleh menimbulkan baran anda, segera jauhkan diri anda daripada keadaan tersebut dan carilah masa yang sesuai untuk bertenang.

2. Mendiamkan diri ketika marah
Panas baran bermula dengan tindakan demi tindakan. Cara terbaik untuk mengurangkan sikap panas baran anda adalah dengan mendiamkan diri tanpa mengambil apa-apa tindakan. Apabila anda berjaya menghayati sikap berdiam diri ketika marah, secara tidak langsung anda berusaha menghilangkan sikap panas baran anda sedikit demi sedikit.

3. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat.
Jika sebelum ini anda terbiasa memekik atau bertindak garang ketika marah, usahakan untuk meluahkan rasa marah anda secara positif dan terhormat agar anda lebih dihormati. Perlahankan suara, bercakap menggunakan perkataan yang tidak menyakitkan orang lain dan elakkan daripada bertindak secara fizikal.

4. Luah pada masa dan tempat sesuai
Emosi marah yang tidak terkawal juga berpunca daripada perasaan yang dipendam. Ledakannya ibarat gunung berapi pendam yang mungkin meletus bila-bila masa tanpa amaran. Lantas, sentiasa luahkan emosi malah apa jua masalah yang anda alami bertepatan pada masa dan tempatnya. Tindakan ini akan dapat mengurangkan tekanan anda seterusnya mengurangkan sikap panas baran anda.

5. Bawa bertenang
Anda perlu sentiasa belajar mengawal diri dengan bertenang dalam menghadapi apa juga keadaan dan situasi yang menggugat kesabaran anda. Praktikkan untuk menarik nafas dalam-dalam dan lepaskan. Jika anda Muslim, beristighfarlah kerana dengan beristighfar anda akan tahu anda adalah hamba-Nya dan jika Allah mampu mengampunkan hamba-Nya, kenapa tidak anda? Memaafkan orang lain dapat mengelakkan panas baran.

6. Senyum
Nampak macam satu perkara mudah tetapi percayalah, senyuman mampu meredakan tekanan. Praktikkan untuk sentiasa melakarkan senyuman tanpa mengira masa dan keadaan. Senyuman yang sentiasa terukir di bibir menjadi satu penawar kepada kemarahan dan sikap panas baran anda.

7. Berzikir
Untuk Muslim, saya menyarankan anda untuk sentiasa mengamalkan zikir-zikir bagi mengingati Allah. Ucapkanlah zikir Sayidatina Fatimah iaitu “Subhanallah walhamdulillah walailahaillallah wallahu akbar.” Sentiasa lafazkan zikir ini, insya-Allah akan dapat membantu meringankan tekanan hidup anda sekali gus mengelakkan sikap panas baran anda berleluasa.

baca sini untuk lebih banyak motivasi yang anda perlukan :)

478,848 calon duduki UPSR hari ini

September 10, 2013



KUALA LUMPUR 10 Sept. - Sebanyak 478,848 calon menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) selama tiga hari bermula hari ini di 8,268 pusat peperiksaan di seluruh negara.

Daripada jumlah itu, 469,882 calon sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan manakala 8,966 calon lagi dari sekolah swasta yang bahasa pengantarnya adalah bahasa Melayu.

Sebanyak 49,117 petugas peperiksaan telah dilantik bagi memastikan peperiksaan berjalan lancar seperti dijadualkan, kata jurucakap Lembaga Peperiksaan Malaysia


Rumah Terbuka Jabatan Perdagangan PMM

August 24, 2013
Assalamualaikum w.b.t salam sejahtera


23hb ogos, Jabatan Perdagangan Politeknik Merlimau Melaka mengadakan majlis sambutan rumah terbuka. Macam-macam pertandingan dijalankan seperti, viral video raya, pertandingan karaoke, wanita dan jejaka tampan, dan rumah tercantik. haaa, kelas mimin cuma menang rumah tercantik jaa. tu pun no 2. huhu





Haaa, dalam pada masa yang sama, gambar yang bawah ni, bukan raya JP tau. tapi yang bawah ni ada event dia tersendiri di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA).. tak sure laa dia amik bahagian apa, tp yang penting berkenaan robotic jugak haaa.
Good luck !
bawak hadiah balik jangan tangan kosong jee, hehe



SELAMAT HARI RAYA

August 14, 2013

Hai ! Assalamualaikum dan salam sejahtera. Masih tak terlambat untuk mimin wish Hari raya kat awak awak semua kan :D


haha. kemalasan nak update bila line slow kat rumah. Tahun ni raya tak berapa sakan laa. bak kata orang, bila da besar.. lain pula ceritanya.  Tahun ni mimin raya pertama bersama Farra. Siapa nak duit raya dari mimin ? hahahahaharapan laaa nak dapat. mimin daa habis raya hari ni. Da naik kelas daa pagi tadi pukul 11 pagi. waaaaaaa :") tak best langsung kelas time raya raya macam ni.

btw, Selamat Hari Raya dari Mimin sekeluarga untuk para blogger semua :D

Letak Lagu Youtube Tanpa Video (New Version)

July 29, 2013
ASSALAMUALAIKUM :) SALAM SEJAHTERA
Hari ni mimin nak tunjukkan sikit tutorial berkenaan letak mp3 dalam blog,
siapa ada follow step tutorial mp3 blogskin yang ini
sekarang macam daa tak function sangat. mimin un tengah godeh-godeh lagi untuk adakan balik music yang tiba-tiba menyepi. so, boleh laa folow tutorial yang mimin ambil dari lyssa faizurin.

 
1. Cari lagu yang korang suka kat youtube :
2. Then , ikut step macam kat bawah ni haa .
follow step macam dalam gambar kat atas.

3. Sudahh kan ? Ok , sekarang nak masuk kan dalam blog
4. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
5. Paste kod tersebut . Contoh kod jadi macam ni :

<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
6. So , kalau tak nak nampak Video tukarkan dan tambah kan jadi macam ni :

<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/8UhFOwsXgQc?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
7. Ok . Kalau dah siap . Boleh lah SAVE !

8. Cuba bukak blog korang . menjadi kan ? HEHE .

p/s : lagu dalam ni lagu cinta muka buku


credit: Lyssa Faizureen

Keek : Elfira Loy Bonceng Zain Naik Motor

July 18, 2013

Jom tengok Keek Elfira Loy Bonceng Zain Naik Motor

Kredit Video : Keek Elfira Loy

Qi Razali Beli Cincin Untuk Nelydia Senrose?




Menerusi laman sosial Twitter dan Instagram milik Qi Razali, pelakon drama Friday I'm In Love ini difahamkan sedang menjalani sesi penggembaran Art Attack.

Pelakon lelaki ini dikatakan akan berada di negara tersebut selama dua bulan dan ini bermakna dia akan pulang ke Malaysia pada September depan.

Meskipun baru sebentar berjauhan dengan Nelydia Senrose, pelakon ini sudah mula melahirkan rasa rindu terhadap kekasih hatinya itu dan perasaan tersebut turut dilahirkan menerusi laman Twitternya




Qi Razali menunjukkan sebentuk cincin untuk orang tersayang

Dalam pada itu, pelakon lelaki ini turut memuat naik sebuah video melalui lama Instagramnya, di mana menerusi video tersebut Qi telah menunjukkan sebentuk cicin dan menyatakan bahawa cincin berkenaan adalah untuk orang tersayang.

Doakan pasangan ini kekal di dunia hingga ke akhirat. Insya Allah . Amin :D

Dayana Tidak Redha Ashraf Muslim Kahwin Dua

ashraf


Desas desus yang didengar mengenai Ashraf Muslim akan berkahwin kali kedua 
akhirnya terjawab apabila selebriti itu sendiri mengaku telah bernikah di Thailand pada 7 Julai yang lepas.

Jika sebelum ini media melaporkan yang isteri pertama Ashraf, 
Noor Dayana redha jika suaminya mahu bekahwin lain, 
tetapi ternyata ianya tidak benar apabila bapa mertua Ashraf menyangkal dakwaan itu.

Daripada mula pun anak saya tidak rela atau redha. 
Apa yang dikata seperti dalam surat khabar yang anak saya redha, 
itu bukan dari anak saya. Itu satu penipuan yang besar. – Harian Metro

Selain dari itu, Kosmo! Online pula melaporkan yang Hj Lokman kecewa 
kerana menantunya seolah-olah tidak sabar mahu menikahi wanita 
yang bernama Wan Sakinah Ahmad Saburi tanpa menunggu keputusan mahkamah berkenaan permohonan kebenaran poligami.

Kami sebenarnya menyesal kerana dia tidak maklumkan pada kami termasuk isterinya sendiri. Kalau mahkamah beri keizinan berpoligami,
 kami redha dan terima keputusan. Ini belum lagi mahkamah buat keputusan,
 dia telah bernikah di Thailand.

Untuk pengetahuan umum, 
Ashraf telah bernikah dengan isteri pertamanya pada 24 September 2011 
di Makkah dan difahamkan masalah rumahtangga mereka berpunca 
kerana belum dikurniakan zuriat sepanjang dua tahun berkahwin.


Elfira Loy dan Zoey Rahman bercinta ?

July 6, 2013
Hai ! Assalamualaikum :D

Musim Ehsan dan Effa sdah Habis. Sekarang Musim Elfira Loy dan Zoey Rahman. Siaran baru TV3 yang menampilkan pasangan ini. Dengar kata orang ramai bercinta. Betul ke Elfira Loy dan Zoey Rahman Bercinta ? Jom kita tengok ulasan berita hari ini di akhbar Utusan Malaysia.

Belum mahu bercinta




JIKA diimbas kembali gosip-gosip yang melanda artis terutamanya artis di usia remaja, Elfira Loy antara artis yang paling banyak dikaitkan bercinta.

Bukan calang-calang artis yang dikaitkan dengan dirinya, semuanya aktor terkenal yang sudah menempa nama dalam industri.

Jangan silap, bukan artis tempatan sahaja yang dikaut oleh pelakon remaja berkening tebal ini, pelakon dari Indonesia juga antara yang berada dalam genggaman gosip cinta Elfira.

Antara aktor yang pernah dikaitkan bercinta dengan Elfira termasuklah Randy Pangalila, Zizan Razak, Baim Wong dan Zoey Rahman.

Baru-baru ini begitu galak pencari gosip mengatakan bahawa Elfira kelihatan begitu intim dengan Zoey Rahman.

Masakan tidak, gambar-gambar di laman sosial Instagram menunjukkan betapa rapatnya mereka seolah-olah sudah muncul bibit-bibit percintaan.

Lalu, soalan berkaitan dengan kisah cinta tidak diketahui ini ditanyakan. Seperti yang dijangka, Elfira menafikan dakwaan yang dia kini sedang bercinta dengan Zoey.

Bagi Elfira, hubungan rapat antara mereka berdua sudah terjalin dalam masa yang lama lagi, bukan ketika dia digandingkan bersama dalam sebuah drama bersiri Demi Dia.

"Saya sudah kenal Zoey sejak kecil lagi, Malah, bukan saya sahaja, keluarga kedua-dua pihak pun saling mengenali antara satu sama lain.

"Malah, kalau diikutkan, setiap kali saya berlakon dengan pelakon lelaki, pasti saya akan dikaitkan bercinta dengan mereka.

"Padahal sebelum ini ada juga saya ambil gambar berdua dengan Zoey, tetapi tidak pula dihebohkan.

"Bila dah berlakon bersama, baru ada yang mengatakan kami bercinta dan sebagainya. Itu yang saya musykilkan," kata pelakon remaja ini sambil tersenyum.

Jelas Elfira yang kini sedang menuntut diploma dalam jurusan Seni Persembahan & Komunikasi, Kolej Damansara Utama (KDU), dia tidak menafikan hubungan dengan Zoey memang rapat.

"Kalau hendak dibandingkan bagaimana rapatnya hubungan kami berdua, saya rasa hubungan kami seperti adik-beradik. Dia abang dan saya adik.

"Sebab itu bila kami berganding bersama sebagai suami dan isteri walaupun kekok tetapi selesa kerana sudah mengenali dia lama," katanya sambil tertawa.

Tambahnya lagi, dia tidak kisah gosip seperti ini berkeliaran kerana ia menunjukkan bahawa lakonannya bersama dengan Zoey memang menjadi.

"Saya tahu bagaimana hubungan kami berbanding mereka di luar. Itu sudah cukup. Lagipun ia menunjukkan betapa lakonan kami dilihat dan dinilai oleh penonton hingga dikatakan bercinta," katanya.

Menjelaskan persoalan sama ada dia sudah bertemu cinta hati atau tidak, ujar Elfira, dia masih lagi belum berminat untuk menjalinkan sebarang hubungan uda dan dara yang serius.

"Buat masa ini, saya lebih selesa untuk fokus pada pelajaran saya dahulu dan rasanya itu yang terbaik buat diri saya.

"Lagipun, dengan usia yang baru mencecah 19 tahun, saya merasakan terlalu awal untuk bercinta. Malah, saya belum terfikir lagi untuk bercinta dan sebagainya," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20130705/hi_01/Belum-mahu-bercinta#ixzz2YBfz1jGB
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Cadangan Kenaikan 30% Kadar Tiket Bas Ekspress dari Kuala Lumpur

June 17, 2013
Okay, Ni boleh gila. Please Prime Minister , pertimbangkan kami sebagai student. Kesian pada mereka yang study di Melaka, kampung Halaman di utara atau Pantai Timur.


Ke Kuala Terengganu RM 38.70----> RM 50.31

Kota Bharu RM 40.00-----> RM 52.00
Kuantan  RM 23.00--------> RM 29.90
Alor Star RM 39.00 -------> RM 51.90
Kangar RM 43.00 ----------> RM 55.90
Butterworth RM 31.20 --------> RM 40.56
Sungai Petani -------> RM 44.46
Johor Bharu RM 31.20------> RM 40.56
Alor Gajah RM 10.00 --------> RM 13.00

 
Berikut adalah cadangan dari pihak berkaitan untuk kenaikan tambang bas ekspress iaitu sebanyak 30%.
Tetapi cadangan ini mendapat banyak bantahan dari pengguna.

10 Sifat Negetif

June 13, 2013
Assalamualaikum . Hai semua.

Hari ni Mimin nak share sikit mengenai sifat yang negative yang perlu awak tahu yang mengakibatkan si"dia" benci. Haaa ! Kadang-kadang apa yang kita buat kita tak tahu apa yang dia fikirkan.. Oleh kerana itu, jom kita tengok 10 sebab dia benci sifat perempuan. Mungkin boleh membantu awak semua :)


1) TERLALU MENGADA-NGADA

Kalau manja tu boleh terima lagi, tetapi kalau dah boleh di gelar ‘mengada-ngada’ jangan kata lelaki agak-agaknya kawan di sekeliling kamu pun akan muak dengan sifat mu itu!

2) SUKA MENGAWAL KEADAAN

Ada sahaja yang tak kena, itu tak boleh ini tak boleh, arghhhh rimasnya! Sejujurnya lelaki paling rimas dengan perempuan yang suka mengawal keadaan kerana keegoaan seorang lelaki akan tercabar bila ada pihak lain yang cuba menjadi ‘lelaki’ selain dari dirinya.

3) SUKA MEMAKSA DAN MENDESAK

“Hahhh elok lah tu tak nak approve relationship kat facebook! Hahh takut kantoi lah kan! Takut hilang market kan?!”. Mungkin bagi kamu ia PERLU, tetapi tidak bagi lelaki. Bagi mereka banyak lagi pekara yang penting untuk di lakukan selain daripada approve status kamu berdua di facebook. Lagi pun tidak semestinya jika si dia tidak approve permohonan kamu itu bermakna si dia memang tidak mahu semua orang tahu tentang kehadiran kamu. Mungkin si dia segan jika ibubapanya melihat statusnya di facebook. Jadi jangan terlalu suka memaksa dan mendesak!

4) SIKIT-SIKIT MENGUGUT

Bila bergaduh, ada sahaja yang di ugutnya. Nak putuskan hubungan lah, nak telan pil lah ini lah itu lah mungkin bagi setengah perempuan ia seakan ‘umpan’ tetapi percaya lah bagi lelaki ia adalah nightmare dalam hidupnya

5) BANYAK MUSUH & SUKA BERGADUH!

Lelaki paling menyampah dengan perempuan yang suka bergaduh dan mengumpul musuh. Bagi mereka, perempuan seperti ini tidak layak untuk di gelar isteri.

6) MEMBOSANKAN!

Pernah dengar perkataangirls just wanna have fun ? hahhhhh jangan salah sangka! Bukan perempuan sahaja yang nak have fun! Lelaki pun macam tu juga. Jadi mereka memang suka berdamping dengan perempuan yang pandai berseronok dan menghiburkan hatinya. Oleh itu, jangan salahkannya jika satu hari nanti si dia akan melepaskan kamu hanya kerana kamu sangat membosankan.

7) GOLONGAN PISAU CUKUR

Tidak di nafikan, lebih cool jika lelaki yang belanja makan, menonton wayang, dan penuhi apa sahaja keinginan mu, tetapi kalau sampai kamu minta seutas jam mahal yang beharga RM100 keatas itu bukan cool namanya, itu dah mengambil kesempatan! Silap-silap ada yang di panggil pisau cukur!

8) MUDAH MENANGIS

‘Air mata’ seorang perempuan adalah senjata yang paling utama untuk melemahkan seorang lelaki, namun jika sering di gunakan siapa yang tahan. Lelaki memang tak suka seorang perempuan yang berhati ‘tisu’, bagi mereka perempuan seperti ini terlalu lemah dan mengada-ngada! Mereka lebih gemarkan perempuan yang kuat dan tabah!

9) TERLAMPAU CEREWET DAN MEMILIH

Amboiii bukan main demand lagi ya kamu! Nak makan di tempat mahal sahaja. Jangan begitu, ada sesetengah lelaki yang tidak gemar pasangannya yang terlampau cerewat dan memilih. Tiada salahnya jika sekali-sekala kamu berdua makan di tempat-tempat biasa.

10) SELEKEH

Macam mana cantik sekali pun muka kalau selekeh lelaki memang tidak suka. Ia menggambarkan kamu seorang yang tidak mementingkan kebersihan. Mereka akan mengandaikan kamu seorang yang pengotor! Memalukan bukan ? jadi ubah penampilan mu, biar nampak simple dan biasa tetapi jangan sampai selekeh!

Tutorial : List dalam satu tab

June 10, 2013

Hai ! Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

Hari ni Mimin buat tutorial sikit.  Kebanyakkan dah ramai tahu nak buat macam ni. Tapi ni request dari sahabat kita Nadia. Dia tanya macam mana nak buat list dalam satu tab. Mimin rasa dia nak buat Nav dalamnya ada list. Macam dalam gambar yang Nadia screen shoot ni,


kalau tak jelas klik gambar untuk tumbesaran.
Kalau list ni kat Page, ikut langkah ni


Langkah 1: klik PAGE
Langkah 2: Klik New Page


Langkah 3 : Klik Blank Page


Langkah 4: Letak Title Page yang sesuai (contoh kat no 1)
Langkah 5: Letak List seperti yang bermain difikiran. kehkehkeh (macam no 2)


Langkah 6: Highlight kan word yang nak di link kan (contoh macam no 1 dalam pic kat atas)
Langkah7 : klik link untuk link kan.


Langkah 8 : letakkan Link yang sesuai 
Langkah 9 : Jangan lupa tekan ok
Langkah 10: ulang balik step 5 sampai 9 untuk list seterusnya
Langkah 11 : klik publish setelah selesai
Hope membantu dalam tutorial kali ni :) kalau tak paham boleh tanya sampai paham. kehkehkeh








Wordpress atau Blogspot ?

June 6, 2013
Assalamualaikum. 
Hai all reader .

Setelah sekian lama blog ni menyepi, disebabkan ketandusan idea, ditambah internet slow, diselitkan holiday tak sudah-sudah dan juga menerima tempahan edit wordpress.


Inilah logo wordpress. hihi. gedik gedik amik pic ni dari encik google kita nih, apa pendapat awak mengenai wordpress atau blogspot ? Kalau mahir dua-dua site ni lebih baik guna blogspot atau wordpress ?


Nak dijadikan cerita, ada aunty ni suruh editkan website online dia, barangan dan keperluan Haji dan umrah, Boleh dapatkan harga borong dari sini Dar Al Falah. Alaaa, petik jee nama Mimin, nanti dia kasi harga durian runtuh punya. hihi. 

Ehh, sempat promote sekejap. Ohh yee, sambung balik cerita tadi, gaya dari percakapan aunty tersebut ingatkan blogspot laa yang mimin kene edit. Mimin pun masa tu ye kan je laa. sebab blogspot edit ni petik jari mimin boleh editkan (pppffffttttt) Lagipun, masa tu mimin tak ada sumber internet langsung.

Bila ada jee internet, laju pulak line masa tu.. Mimin dah pelik, sebab Login bukan guna email. Time tu jakun laaa tak tau . Sifar pengetahuan mengenai wordpress ni. Dah stuck, adik beradik, pakcik makcik lagi tak tau pasal benda-benda macam ni. So, Mimin berlajar perlahan-perlahan bergurukan encik google. 

Mimin akui, memang susah bergurukan encik google ni, sebab, edit di blogspot dengan edit di Wordpress. Sangat berbeza. SANGAT! haha. memang stress sangat dah nak fahamkan semua. Sampai laaa putus asa, Mimin minta tolong pada kawan Mimin, Kazen. Siap call ni nak minta tolong. Tapi malang, dia tersangatlah busy. Mimin belek belek kawan blog Mimin, Mimin tanya kak Aida. kot kot dia tau guna Wordpress. begitu juga jawapan yang menghampakan.

Alhamdulillah, Mimin teringat kawan blog mimin yang aktif di blogger, Paly . Dia laa sifu secara tidak langsung mengenai wordpress ni. Kalau tak ada campur tangan dia. Thanks Paly :D kalau tak ada  Paly Mungkin stuck macam Mimin main candy crush agaknya :3

So, Alhamdulillah. Mimin masih belajar dan masih dalam dunia perkenalan dengan encik Wordpress ni. hihi. Mana laa tau, ada rezeki boleh menerima tempahan professional edit wordpress ke ? ye dakk ? hihi .


Ready Made Barangan Felt

May 10, 2013
Assalamualaikum, Salam Sejahtera, 
Mimin nak habiskan barang-barang kat bawah ni, kalau ada sesiapa berminat nak order, Available untuk pillow sahaja :D sebab, mimin nak habiskan produk-prduk kat bawah ni dulu baru boleh ambil order yang lain.

so, Just reply or massage mimin detail awak untuk beli item kat bawah ni. Whatsapp atau Wechat juga mimin terima . Facebook dan twitter juga mimin accept :D 

Contoh untuk order direct reply/message (017-7749932/010-2154026)

nama penuh:
Alamat:
No.telefon:
Code:
quantiti:

Code: 0001
Item : Head Rest, Cover belt and Cover tissue box
Price : refer item
Status : Available 


Code: 0002
Item : clip paper 
Price : RM1.50/pcs
Color : refer pic
Status : Available 


Code : 
Item : Brooch felt. 
Price : RM1.50/pcs
Status : Available 

Code : 
Item : keychain car felt, 
Price : RM5/pcs

Size : besar tapak tangan

Status : Available 

Code:
Item : Strip Phone (flower) 
Price : RM1.50
Status : Available 

Code:
Item : keychain couple MRS and MR
Price : RM5.00/set
Status : Available 

Code : 
Item : Strip Phone Hello Kitty
RM3.00
Status : Available 

Code :
Item : keychain Dress
Price : RM3.00
Color : Pink, Apple Green, purple, turquoise, brown 
Status : Available 
  
Code : 
Item : Strip phone Angry Bird
Price : RM3.00
Status : Available

Code:
Item : keychain Strawberry
Price : RM3.00
Status : Available

Code:
Item: Tissue Bag and Tissue
Price : RM3.00
Status : Available 

Powered by Blogger.
Back to Top