Belajar VS Kerjaya

December 26, 2014

BELAJAR VS KERJAYA | Siapa yang sudah bekerjaya dan buat part time study macam mimin.. Bila dah selangkah bermula, jangan nak sesekali pandang balik ke belakang. Lagi-lagi kalau belajar di institute swasta ni. Kena sedia maklum yurannya sangat tinggi. Siapa dulu dia dari institute Awam, mindset kena buka sbb jumlah yuran tak sama nilainya. huhu/ Alhamdulillah, Mimin nak masuk semester ke tiga dah. Complicated sikit, sebab course yang mimin ambil tak ramai. Kena usaha lebih untuk course tersebut. Lagi satu, sesiapa yang nak buat part time study, dia kena pandai manage time. Terutamanya pada sesiapa yang sudah mendirikan keluarga. Huissshhh ! banyak komitment kena tanggung. Mimin yang belum mendirikan rumah tangga pun dah kelam kabut nak menguruskan antara kerja dengan belajar. Assignment nya tak banyak pun, 1 sem ada 3 subjek dan setiap subjek ada 1 assignment. due date sangat panjang. Tapi kebiasaannya Mimin buat last minute. Tu yang tak bagusnya. Mimin ambil Degree. Ada empat tahun semuanya. 1 tahun ada 3 semester. Jadinya empat tahun ada 12 semester. Siapa tahu maksud "pra-siswazah" dengan "pasca-siswazah"?

SEGMEN | Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com

December 24, 2014




Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 Disember 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Bulan Disember pembawa rezeki

December 13, 2014
BULAN DISEMBER PEMBAWA REZEKI | Alhamdulillah, lepas Giveaway haritu, banyak sibuk tak sempat nak update blog atau apa apa pun. Sesiapa yang belum dapat barang dari dalizgrafix. bagitau mimin ye. Mimin nak tolong belasahkan dalizgrafix untuk korang yang tak dapat lagi barang tuu. Kenapa dengan bulan Disember tahun ni pada Mimin? Sebabnya, Mimin baru ditawarkan kerja. Ye. Diploma Mimin sebelum ni mimin frame jee kat rumah buat koleksi habuk habuk hingap. hahahaha. Apa pun selagi tak dapat gov sektor selagi tu mimin anggap sementara.

Mimin kerja dekat ni haa, shopping complex bahagian officer. Kalau ada sesiapa nak bukak kedai kat Summit Parade Batu Pahat ni, roger laa Mimin. Mimin boleh tolong dapatkan tempat yang strtegik. hehe .

Tapi, ada sikit sakit hati, PC ni version nenek moyang, punyalah kuno. tak boleh nak install adobe photoshop pulak tuu. Yang sedihnya software paint yang sedia ada kat PC ni pun paling oldskul. adehhh. memang payah nak buat kerja laa macam ni nak edit floor plan. 


HARI YANG PENUH DENGAN KEJUTAN

October 14, 2014
Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, Mimin tarik nafas lega siapkan 2nd Giveaway. Tahniah kepada pemenang. Yang menang tak menuntut hadiah tu, Mimin minta maaf. sebab pihak dalizgrafix hanya menerima sehingga hari Ahad lepas. Ayoo awak -awak semua. Kenapa tak tuntut. Rugi betul. Bukan senang nak dapat barang free. 

Kepada pemenang Mimin, Mimin mohon maaf sebab delay ambil details awak-awak semua. Bukan Mimin sengaja nak buat macam tu, Situasi tak benarkan Mimin. Minggu lepas banyak pekara berlaku. Mimin terpaksa ulang alik Batu Pahat > Selangor sehingga tiga kali atas dasar keadaan pakcik mimin yang kritikal masa tu. Kali terakhir bila sampai je Selangor, Mimin dikejutkan dengan berita pemergian Pakcik Mimin kerahmatullah. Allah lebih sayangkan Pakndak. 


12 beradik kini tinggal 11 beradik, sangat terasa kehilangan arwah pakndak. Dia alami kencing manis pada awalnya, Lama juga dia menghidap penyakit tersebut. Sebelum masuknya bulan September dan dimasukkan ke hospital Muar atas sebab rawatan hemodalisis B.  Pada raya Aidiladha (Hari lahirnya), Pakndak nampak sihat. Menghiburkan 11 adik beradiknya dengan lagu Zaiton Samion. Pada hari tersebut, Pakndak makan semahu-mahunya. Kek secret recipe pun dia makan. Akibatnya, keesokkan harinya dia ditahan wad. Tambahan lain, dia kena serangan Jantung secara tiba-tiba. Mungkin penat. Sebab pihak hospital Muar tidak menerimanya dan dihantar ke Hospital Batu Pahat. 

Selama seminggu, Pakndak kena tahan wad. Pihak hospital tak dapat lakukan rawatan seperti pesakit lain. dan menerangkan penggunaan darah khinzir untuk membantunya. (tak berapa faham). Adik beradiknya lain, tak sanggup kalau darah tersebut mengalir dalam darah pakndak. Dan redha berlaku apa yang bakal terjadi. Pada hari Jumaat, Pakndak menghembuskan nafasnya yang terakhir. Pakndak pakcik paling sempoi dan kuat semngat pernah mimin jumpa. Semoga Pakndak ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman serta terlepas dari azab siksa kuburMu. Al-Fatihah.  

Senarai Nama Pemenang Giveaway by Miminadam

October 7, 2014
Assalamualaikum w.b.t


Akhirnya GA by Miminadam sudah berakhir. Diucapkan Tahniah kepada pemenang di bawah ini. Mimin tak gunakan random.org. Macam tak adil kalau mimin gunakan random.org. Mimin menilai dari segi nuffnang, review dan semangat untuk sertai contest mimin ni . Nak tahu dapat ke tak, refer pada senarai nama 2ng Giveaway by Miminadam

TOP REFERRAL:


1. No 14
2. No 22
3. No 43

1 Box Name Card x 10 Pemenang:

No 45
No 8
No. 1
No 55
No 88
No 2
http://www.dianarashid.com/ 
No 28
No 25
No 95

Logo Treadmark Blog x 5 Pemenang:

No 6
No 13
No 56
No 100
No 79

Mars Jar Oreo x 5 Pemenang:

No 24
No 19
No 17
No 60
No 97


Pemenang sila buat tuntutan sebelum 11 Oktober 2014. Selepas tarikh tersebut tidak dilayan ;) Nak Prosesnya ambil masa.

Cara untuk buat tuntutan:
  1. whatsapps atau telegram mimin sahaja. Lain tak alert (017-7749932)
  2. Bagi details seperti:
  • Nama
  • url blog
  • No pemenang
  • Hadiah yang dituntut

2nd Giveaway by Miminadam

October 6, 2014

Hai !
Assalamualaikum.
Jemput join Giveaway ini :)

2nd Giveawayby miminadam. Dengan ini, Mimin merasmikan 2nd Giveaway by Miminadam yang bermula pada hari ini, 3 September 2014 sehingga 6 October 2014. 

Hadiah :
Top Referal : 3 Box Name Card (300pcs) free design x 3 pemenang
1 box NameCard x 10 Pemenang
Logo treadmark blog x 5 Pemenang
Mars Jar Oreo x 5 Pemenang


Syarat :
1. Buat entry bertajuk 2nd Giveaway by Miminadam dan nyatakan kenapa sertai giveaway ini. 
2. Letak badge di entry 2nd giveaway by Miminadam
3. Follow blog Miminadam dan Dalizgrafix
4. Follow Instagram @Mimin_adam dan @dalizgrafix
5. Like fanpage Adam's Print Shoppe / Dalizgrafix di button bawah ni

dah siap? tinggalkan entry anda dengan meninggalkan link anda.

Senarai Nama 2nd Giveaway by Miminadam

October 4, 2014
Assalamualaikum w.b.t

Terima kasih kerana telah turut sertai Giveaway by Miminadam. Mimin akan buat review terakhir pada 17hb Oktober 2014. Senarai pemenang akan dimaklumkan sehari selepas Mimin buat review .

  1. http://www.paly.my/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  2. http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  3. http://syazdanny2329.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  4. http://ckecilberbicara.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  5. http://www.mizisempoi.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  6. http://acikwatie.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  7. http://kasihlestariabadi.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  8. http://www.mhakimfaiz.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  9. http://eyqayushaiza.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  10. http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  11. http://izzeyda.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  12. http://adna2029.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  13. http://calrasepatrick.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  14. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  15. http://kapas-putih.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  16. http://sharifahamarina.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  17. http://kinderbueno-wolf.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  18. http://jombercontest.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  19. http://yangbaik.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  20. http://dewqracintakita.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  21. http://vithebat.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  22. http://mawarberduri4147.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  23. http://mrssempoi.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  24. http://eirna-nurasikin.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  25. http://therylisanurulain.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  26. http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  27. http://ciklindaaalol.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  28. http://www.nazlee.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  29. http://loveyoucontest.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  30. http://ehtejakettew.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  31. http://porthadiah.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  32. http://schazjohari.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  33. http://mrsablogstori.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  34. http://www.feetrimahadzir.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  35. http://aunidenovella.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  36. http://aenoyou.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  37. http://scha-giveaway.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  38. http://sihatitunikmat.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  39. http://aniesaahmad.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  40. http://firzanahazhar1.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  41. http://farahadibahkmr.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  42. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  43. http://www.mamaniza.com/2014/09/2nd-giveaway-mimin-adam.html 
  44. http://www.ieyzartdsyahieyr92.my/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.htm 
  45. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  46. http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html* 
  47. http://www.anazarin.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  48. http://blogmenang.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  49. http://haipakwe.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  50. http://celebrationofloveaa.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html** 
  51. http://theieraziera.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  52. http://tempoyakduriangoreng.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  53. http://loveneddy.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  54. http://officalmissyana.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  55. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  56. http://karyamahirah.blogspot.com/2014/09/GA-Miminadam.html 
  57. http://maisarahmyblog.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  58. http://coratcoretpinkummi.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html* 
  59. http://heartdairies.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  60. http://cintanelly.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  61. http://norshamimi.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  62. http://amysigadisweird.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  63. http://dlilasayangmama.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  64. http://famf-tower.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  65. http://satujanjikita.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  66. http://thehayati.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  67. http://azlanbahar.com/contest/2nd-giveaway-miminadam/ 
  68. http://syukranm.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  69. http://hanwoohwan.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html*** 
  70. http://alyanimatshah.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html*** 
  71. http://lifesofkajiwara.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  72. http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  73. http://editblogcomel.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  74. http://afdsmkad.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  75. http://caraleezaty.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  76. http://norazua10.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  77. http://tentanghati98.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  78. http://cahayaketinggiankehalusan.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html 
  79. http://umikasum.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  80. http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  81. http://ekinhoza.blogspot.com/2014/09/2nd-give-away-bersama-miminadam.html
  82. http://zianaeunos.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  83. http://hanaexotics.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  84. http://belongtomee.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  85. http://nurulzayani.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  86. http://anisyamir7lee.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  87. http://nazirahnyerr.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  88. http://natikah1997.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  89. http://liazakiahcerdik.blogspot.com/2014/09/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  90. http://www.wawaashihara.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  91. http://artisarainbow.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  92. http://eurukaseven.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  93. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  94. http://diarirara.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  95. http://suzlinazreena.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  96. http://ciksitionline.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  97. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  98. http://hidayuayumie.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  99. http://herba-tihara.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html
  100. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/10/2nd-giveaway-by-miminadam.html








BAGI LALUAN UNTUK HARI RAYA AIDILADHA

October 3, 2014
Assalamualaikum w.b.t

Salam Aidiladha untuk semua yang jatuh pada hari Ahad ini 05 Oktober 2014. Haa. Dengan itu. Segmen GA by miminadam juga hampir tamat. Mimin akan umumkan pemenang GA by Miminadam pada 07 Oktober 2014. Selamat hari raya Aidiladha semua

Giveaway 2014 Mialiana.com

September 30, 2014


Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

SEPTEMBER GIVEAWAY PARTY HOSTED BY LOLA CAVIAR

Cara penyertaan :
  1. Blogger warganegara Malaysia
  2. Copy banner dan backlink ke entry ini.
  3. Hasilkan satu entry dengan tajuk " September Giveaway Party hosted by Iola Caviar".
  4. Klik icon lolipop dibawah

CABARAN 30 HARI | HARI 30 : PERKARA BANGGA UNTUK TAHUN NI

Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 30 : PERKARA BANGGA UNTUK TAHUN NI. Wahh, cabarannya kali ni yang nak buat panjang-panjanglah, Haha,. Tipu je, Mimin tak serajin tu.. Nak nampak Mimin lagi rajin, haa.. review gambar je hari ni.

 PonPes Imam Bukhari, Solo, Indonesia (19 Januari 2014)


Diploma Pengajian Perniagaan (Pengurusan) (Mac 2014)


Hadiah HariGuru dari pelajar Tadika Pelangi Elite, Taman Pelangi Semenyih (23 May 2014)

Holiday dengan family ke Port Dickson (24 May 2014) 

Lahirnya Dasuki Wazein Islam (15 April 2014)

Mak dapat pergi umrah kali ni (11 JUN 2014)

Solo, ( 03 Julai 2014)

A Famosa Water World, Melaka ( Ogos 2014)







CABARAN 30 HARI | HARI 29: BUNGA KEGEMARAN DAN MAKSUD TERSIRATNYA.

September 29, 2014
Assalamualaikum w.b.t




CABARAN 30 HARI | HARI 29: BUNGA KEGEMARAN DAN MAKSUD TERSIRATNYA. Bunga kegemaran mimin adalag bunga konvo. kehkehkeh, Sebab bunga konvo ni banyak yang tersurat dan tersirat. Memberi 1001 kenangan bukan untuk Mimin je, untuk sesiapa saje. Bunga konvo ni juga sudah buat ibubapa, mak gembira. Bilalah nak dapat lagi ..... hihi. susah ooo. banyak dugaan.

CABARAN 30 HARI | HARI 28 : 5 PERKARA BERMULA DARIPADA "ANDAINYA"

September 28, 2014
Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 28 : 5 PERKARA BERMULA DARIPADA "ANDAINYA". 


  1. Andainya Mimin tak leka masa kat tol Batu 9 tempoh hari, mesti Mimin tak cium kereta myvi akak gemuk tu -..-
  2. Andainya perniagaan yang mimin sedang berjalan lancar, tak payah susah susah nak cari sales sekarang. 
  3. Andainya arwah apak ada lagi, mesti dia suka, birthday dia tahun ni jatuh pada raya haji kali ni.
  4. Andainya Mimin tahu isi hati ibu sekarang ni,mesti mimin tak buat ibu sentap, sakit hati, terguris, dll
  5. Andainya dapat tahu nasib yang akan datang, Mimin nak bermula dari sekarang. Tapi tak tahukan, Jadi, Mimin pun buat step-by-step... 


CABARAN 30 HARI | HARI 27 : MOOD MIMIN HARI NI

September 27, 2014
Assalamualaikum w.b.t


CABARAN 30 HARI | HARI 27 : MOOD MIMIN HARI NI. Hari ni mood kurang baik sikit. Macam-macam perkara Mimin fikir. Hari ni kena balik kampung tujuan utama ada kelas. Tapi, masalah problemnya, Mimin baru lepas cium kereta orang. Kereta Mimin bonet depan ternaik sikit. Nak bukak bonet enjin tuu tak boleh. Nak betulkan belum ada kesampaian hari ni. Ni balik kampung fikir macam-macam. Nak bagitahu kee tak pasal kereta tu. Banyak termenung Mimin minggu ni, Nanti mimin update lah pasal kereta mimin tu, mana tau dapat service kat tempat yang jujur dan murah.

CABARAN 30 HARI | HARI 26 : GADJET KEPUNYAAN MIMIN

September 26, 2014
Assalamualaikum w.b.t



CABARAN 30 HARI | HARI 26 : GADJET KEPUNYAAN MIMIN. Cabaran kali ni, gadjet yang mimin ada Galaxy Note 3 dan Blackberry bakal R.I.P

CABARAN 30 HARI | HARI 25: BERITA YANG TAK SEDAP DI DENGAR

September 25, 2014
Assalamualaikum w.b.t



DHIA WAREESHA ISLAM BT MOHD RAFIZI

CABARAN 30 HARI | HARI 25: BERITA YANG TAK SEDAP DI DENGAR.  Bangun-bangun pagi je dapat cerita daripada mak, anak buah mimin dua dua demam, Wareesha demam panas. Wazein pulak kena demam campak. Alaahaai, Tak dapat tengok dia hari ni, Esok insyaallah nak jengah dia semua. 


AKIBAT MENGABAIKAN

Assalamualaikum w.b.t




Alhamdulillah, mimin sudah tersenarai dalam pemenang Mini GA september Cash RM300 by Emas putih, akibat tak mengharap menang, Mimin tak tuntut hadiah tu. Last buat tuntutan semalam. Tapi baru hari ni Mimin teringat GA kakuzu ni seminggu je. Adehh. kecewa. Hope dapat buat tebusan lagi. 




CABARAN 30 HARI | HARI 24: RUMAH IMPIAN ANDA

September 24, 2014

Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 24: RUMAH IMPIAN ANDA. Dengan kemampuan sekarang yang memang tak mampu memiliki rumah sendiri, hanya rumah impian jee laaa jadi impian. Kalau tercapai, sujud syukur, kalau tak tercapai.. apa adanya. Sekali sekala berangan. Apalah salahnya. Rumah idaman mimin rumah yang selesa untuk mimin sekeluarga duduk, yang tak payah modal lagi untuk bawak anak bercuti pergi taman tema air. Haha, budget sikit lah, cover buat rumahbesar macam kat atas tuu. haha. Mimin pilih rumah besar macam dalam gambar tu, sebabnya rumah mimin takde ruang langsung. Penuh dengan baju. semua baju. haa, kalau boleh mimin nak ada tempat khusus untuk baju, kasut dan accessories yang lain. hihi

CABARAN 30 HARI | HARI 23: PEKERJAAN SELAIN KERJA YANG DISANDANG SEKARANG

September 23, 2014

Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 23: PEKERJAAN SELAIN KERJA YANG DISANDANG SEKARANG. Allhamdulillah, buat masa sekarang mimin bersyukur dengan kerja yang mimin buat sekarang. Tapi, kena buat lebih baik kan. so, kalau boleh mimin nak kerja dengan setaraf bidang yang mimin belajar masa Diploma dulu. Susah jugak untuk jawatan admin ni. Ada rezeki, adalah. Takde, fokus apa adanya.  

CABARAN 30 HARI | HARI 22: DESTINASI PERCUTIAN YANG DIIDAMKAN

September 22, 2014
Assalamualaikum w.b.t


CABARAN 30 HARI | HARI 22: DESTINASI PERCUTIAN YANG DIIDAMKAN: Pulau Perhentian menjadi pilihan mimin. Mimin pernah buat kertas kerja untuk pergi ke Pulau Perhentian ni, tapi tak dapat pergi sebab ketua jabatan masa tuu tahap tegas tak bertempat. Geram betul. Akhirnya, pergi bercuti kat Port Dickson je, Dah imagine teruk teruk nak pergi Pulau Perhentian, sekali tak menjadi pulak. Frust habis. Hope nanti dapat honeymoon kat sana. Haha. over mimin.  

CABARAN 30 HARI | HARI 21: TEMPAT YANG DIIDAMKAN

September 21, 2014
Assalamualaikum w.b.t


CABARAN 30 HARI | HARI 21: TEMPAT YANG DIIDAMKAN. Hari ni sudah 21 hari untuk cabaran 30 hari, Maksudnya hari ni 21 haribulan kan? Apapun.. Selamat ulang tahun kelahiran Mimin Adam. Meningkat sudah umur mimin ni. Diam tak diam. Tempat yang diidamkan dan tak pernak lagi pergi, Mimin teringin nak pergi jiran negara kita yang paling hampir. Iaitu Brunei. Tahap kemadunan Islam yang tinggi di negara tersebut. Masjid Omar Ali Saifuddin ni, menarik perhatian Mimin, di mana menara dan kubah emas marmer, dengan halaman dan taman yang rimbun penuh air mancur, yang dalam Islam melambangkan syurga. Bukan tu saja, Dalam masjid ni ada lif untuk orang awam melihat panorama Brunei. 

CABARAN 30 HARI | HARI 20: QUOTES KEGEMARAN MIMIN

September 20, 2014
Assalamualaikum w.b.t


CABARAN 30 HARI | HARI 20: QUOTES KEGEMARAN MIMIN. Quotes sepertidi atas ni, adalah pembangkit mimin bila dah putus asa. Mimin ni cepat jugak putus asa, bila mimin tanamkan azam, jangan jadi orang yang cepat putus asa. Mimin pasti boleh lalui semuanya. yeayyhh ! Mimin can do it

CABARAN 30 HARI| HARI 19: 1 MAKANAN KEGEMARAN MIMIN

September 19, 2014
Assalamualaikum w.b.t


CABARAN 30 HARI| HARI 19: 1 MAKANAN KEGEMARAN MIMIN. Hari ni kita cerita lagi berkenaan dengan makanan. yeayy ! makanan lagi. Makanan kegemaran mimin kalau pergi mana mana kedai makan, mimin akan order nasi paprik. Barulah puas hati dengan perut. Sebab utama mimin suka makan nasi paprik sebab save budget. Ada nasi dan ada lauk. Mimin x suka makan nasi keras. Biasanya kedai makan kan nak untung lebih, Masak nasi keras keras. So, ini lah makanan kegemaran mimin. Antaranyalah.. sebab mimin banyak jugak makanan yg mimin suka. haaa.

Keputusan Rasmi Pemenang Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com

September 18, 2014
Assalamualaikum w.b.t

Rupanya mimin tersenarai dalam pemenang Giveaway Mamaniza.com rupanya. Mimin tak mengharap pun sebenarnya. Sebab selalunya takde tuah dikaki. haa. Tak sangka pulak. rezeki jangan ditolak. Maut jangan dicari..


Terima Kasih Mamaniza ! Terima Kasih Asha (Sponsor)

GA September by Karya Mahirah

Assalamualaikum

Mimin baru nak join Giveaway ni, hope tak di reject lagi ye KM ;)
[Sila Tekan Banner Diatas Untuk Join]


GA September by Karya Mahirah dianjurkan oleh Karya Mahirah dan di sponsor oleh:

CABARAN 30 HARI | HARI 18: SIRI TV KEGEMARAN

Assalamualaikum w.b.t


CABARAN 30 HARI | HARI 18: SIRI TV KEGEMARAN. Untuk cabaran kali ini adalah rancangan bersiri yang diminati. Diam tak diam mimin rupanya minat kpop bukan tu je, mimin dah pengaruh ibu, kakak dan abang ipar terjebak dengan tengok rancangan drama korea. haaa.

  1. The Women's Room
  2. The Master Sun
  3. Good Daughter Hanna
  4. Boys Over Flower
  5. The Herits

Madah ber'kpop' je kan. Sapa suka drama korea angkat kening... hehe

CABARAN 30 HARI | HARI 17: 5 PERKARA YANG MIMIN RINDU

September 17, 2014
Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 17: 5 PERKARA YANG MIMIN RINDU, cabaran kali ini berkenaan dengan perkara yang mimin rindu. Tipulah takde perkara yang mimin rindu.

PERTAMA, mimin rindukan arwah apak mimin, Memangtak boleh nak sangkal. Dulu kalau balik kg Pandan, mesti perkara utama nak jumpa parents, sekarang mestilah rasa kekurangan itu. Sebab  tu laa mimin rasa rindu sangat moment yang pernah ada dengan mereka.
KEDUA, mimin rindu jam mimin yang hilang kat A Famosa, Waterworld. huhu. menangis betul bila jam tu hilang. adehhh.
KETIGA, mimin rindukan zaman full time study. rindu dengan semua classmate mimin DPM B batch 2014.. Rindu rindu rindu.
KEEMPAT, rindu nak jalan jalan kat melaka, karok kat melaka, lepak lepak kat sana.
KELIMA, rindukan anak buah mimin yg dua orang tuu.. weeehuuuu

CABARAN 30 HARI| HARI 16 : BAGAIMANA MIMIN 10 TAHUN LAGI

September 16, 2014


Assalamualaikum w.b.t

Kita merancang Allah menentukan. Tah hidup tah mati. Kita tak tahu lagi. Setiap perancangan mestilah ada dalam diri seseorang. Jika Mimin dipanjangkan umur, kehidupan yang mimin impikan adalah sebuah keluarga yang bahagia dengan memiliki suami, cahaya mata, asset kekal dan dapat anak buah yang ramai. huhu

CABARAN 30 HARI | HARI 15 : SURAT KEPADA SESEORANG

September 15, 2014
Assalamualaikum w.b.t



Tajuknya kelakar laa pulak. haha. msurat kepada seseorang. Maksudnya apa. kalau daripada pengalaman mimin sepanjang kehidupan ni, mimin dah banyak tulis surat. haha. Dari zaman sekolah rendah yang mesti ada ending nya pecahkaca pecah gelas, lepas baca harap balas. Memori betul. siap letak kat dalam album lagi tuu. Tapi bila dah pindah randah ni tah mana mimin letak semua tu. Ada lagi tah tak. 

Zaman duduk kat asrama jangan cerita laa, Haha, kakak angkat lah adik angkat lah abang angkat lah dah sebati. Dulu Bf mimin tak romentik nak tulis tulis surat ni. Tapi sweet sweet omeyy laa. 

Lepas tuu, wujud blog ni sebab daa belajar jauh. kononnya, sekali takde jodoh pulak. sekerat jalan jee lah

Sekarang, mimin ada interaksi dengan kawan baik mimin, Kami interaksi melalui email. kenapa tak pilih kaedah macam Whatsapps, wechat, dll tuu. Sebab unik. Nak wujudkan moment masa akan datang nanti. Biar saling mengingati antara satu sama lain. Insyaallah. 

CABARAN 30 HARI | HARI 14 : CERITA KASUT SAYA

September 13, 2014
Assalamualaikum w.b.t

First of all, miminbuat entry bukan laa bertarikh 14 September. Hal ini sebabnya, pakcik mimin dalam keadaan tenat. Banyak perkara nak diuruskan untuk hari ni, dengan nak masukkan adik ke sekolah tahfiz di Tangkak. Alhamdulillah pakcik dalam keadaan yang stabil. Kami sekeluarga doakan pakndak kuat semangat lawan penyakitnya. Amin.

Berkenaan kasut. Haha. Mimin ni tak se"ladies" kawan-kawan yang lain. Mimin jenis apa yang ada mimin guna jee. Bila memerlukan baru terhegeh-hegeh nak p cari. haha. Konon konsep cermat dan jimat. lebih kurang laaa. haa

CABARAN 30 HARI | HARI 13 : 5 BLOG KEGEMARAN

Assalamualaikum w.b.t


Malas nak cerita panjang lebar. Antara blog kegemaran Mimin
1. Aina Roseberry
2. Fizgrapic
3. Blog Kerana Manisnya Epal
4. Diarisifroggie
5. PCL

CABARAN 30 HARI | HARI 12 : 5 WISHLIST MIMIN

September 12, 2014
Assalamualaikum w.b.t


Siapa tak ada permintaan dalam kehidupan dia, memang dia sangat pelik orangnya, Sebab setiap manusia yang ada di dunia ingatkan kehidupan yang sempurna dan menginginkan sesuatu untuk puaskan hati sendiri. Bukan untuk orang lain tapi untuk diri sendiri. Tanpa ada paksaan atau keganasan yang terzahir. Berikut adalah 5 wishlist mimin
PERTAMA mimin impikan kehidupan yang dapat membantu orang tua Mimin. Lagi pun makin hari bukan mereka makin muda. Takkan selamanya nak biarkan mereka kerja sepanjang hayat dia. Yang ni mimin akan usahakan,
KEDUA mimin nak biaya segala keperluan adik angkat mimin yang Abdul Hamid Rashid. Mimin tak nak dia tersisih atau merasakan kekurangan. hee, maksudnyaa senarai untuk buat perjanjian dengan diaa memang panjang lebar. belum lagi ceramah dari mimin, Haha, tuu semua untuk kesedaran. bukan senang nak dapatkan kesenangan.
KETIGA wajib majukan business family. Chayookk!
KEEMPAT habiskan degree dengan jayanya. Hopefully. Taknak menyusahkan ibu lagi. haihh. banyak pengorbanan dia.
KELIMA dapat tunaikan Haji untuk diri sendiri dan ibubapa angkat mimin. Mak dah pergi, insyaallah umrah lagi sekali kan. hehe

CABARAN 30 | HARI 11: KENANGAN LUCU ZAMAN KANAK-KANAK

September 11, 2014
Untuk cabaran kali ni mimin terpaksa hold. Busy sangat. Hehe....

CABARAN 30 HARI | HARI 10: APA YANG ADA DALAM HANDBEG ANDA

September 10, 2014
Assalamualaikum w.b.t


CABARAN 30 HARI | HARI 10: APA YANG ADA DALAM HANDBEG Mimin. Mimin ni sebenarnya bukan laaa penggemar pakai beg segalanmya ni. Selalu kena marah sebab tak pakai beg. Lepas tuu banyak kali tercicir. Handfon setakat ni hp touch light pernah hilang masa sem 4 kat dalam wayang. Tourist  dari mana tah yang jumpa. jujur dia dapat bagi balik kat mimin semula. Bab IC jangan ceritalah. so far dah 3kali mimin buat IC. haha. hilang pertama tuu terselit kat katil -..- kedua kena curi dengan Indon kat Airport Solo. Duit, pernah jugak hilang. tapi tak pernah jejak puluh-puluh, Alhamdulillah. Dah kerja ni wajib adaa laa kan beg. Itu pun atas ihsan dari Kakak, 

Dalam beg tu mimin letak

  • Resit, invoice, slip
  • Duit, IC, Lesen kereta, kad-kad point (mesra, smile, Tesco)
  • Gel Gamat   
Tu jee lahh,yang lain takyah tau... hehe

CABARAN 30 HARI | HARI 9 : 5 LELAKI MENARIK PERHATIAN MIMIN

September 9, 2014
Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 9 : 5 LELAKI MENARIK PERHATIAN MIMIN. Cabaran untuk hari ni macam desperate sangat. haha. Rasa macam kelakar laa pulak. Nak senaraikan. Kang pakwe pakwe stalk kecik hati depa. ehh ! haha. gurau gurau.

Actually Mimin confused dengan tajuk kali ni. Tapi Mimin betulkan baliklah. Bagi nampak specific. Disebabkan Mimin belum kahwin atau bertunang. 5 lelaki menarik perhatian Mimin sepanjang hidup Mimin:

  • Adam Bin Marop. Tentulah apak Mimin. Apa yang tertarik dengan arwah apak ni, dia berjaya buat keluaran enam puteri yang cantik molek. hehe. Bukan tuu je, dia gigih kerja untuk mencari rezeki yang halal di menara MIDF sampai hingga nyawa dia terakhir walaupun dia tahu dia daa tak larat kerja yang ditanggung terlampau berat untuk dipikul sama dengan kesihatan dia tak stabil. Kalau Mimin tahu siapa boss apak ni, siaplah dia. Dia juga gigih kumpulkan anak-anak dia yang banyak merantau time raya. Ye lah, Mimin dari baby duduk dengan makcik sebagai anak angkat dia. Lepas tu, adik-adik yang Layla Witra dengan Syakila, apak hantar belajar sampai kat Indon. Kakak-kakak Mimin yang Dahlia, Dalila dan Atiqah dah berkeluarga. Lagi sayu hati buat mimin tertarik dengan apak, bertahun-tahun dia tahan sakit dan mampu tersenyum untuk anak-anak dia dan cucu dia. Semoga apak tenang di sana ye. Al-fatihah.



  • Sallehuddin Bin Ab Rashid, merangkap pada ayah angkat Mimin. Menariknyaa perhatian mimin bila dia sangat ambil berat terhadap sakit mimin, makan minum mimin, keselamatan mimin. Dia the best. nak descibe nanti penat pulak korg nak baca.
  • Abdul Hamid Rashid Sallehuddin Bin Abdullah, Dekat gambar atas ni dia yang kecik sekali. Adik angkat mimin. Mamet ni orangnya tabah. Tahun ni ada bagi tahu secara formal yang dia anak angkat tapi dia steady. Tak memberontak dan menerima seadanya. Lagi yang tertarik memori kepala dia sangat awesome. Setakat ni almari piala dia yang monopoli -..- Semua piala tu terdiri dengan pertandingan hafazan yang diwakli oleh dia, dituruti dengan kedudkan dalam kelas dan tekwando dia. Dia manja gilooo dengan mimin. hehe. lagi lagi time dia nak pawww mimin. haha.

  • Dasuki Wazein Islam Bin Mohd Rafizi. Haa, yang ni pulak cucu lelaki pertama dalam keluarga Hj Adam. Huihh ! taktergambarlah sayangnya kami dengan wazein ni. huhu

  • Mohamad Arif Akmal Bin Sa'yon, yang pandai amik hati mimin. kahkahkah! Tertarik dengan dia sebab kepandaian dia dalam akademik. Last Sem masa dekat poli, dia langsung tak study. yang dia tahu jawatan yang dia sandang. Penasihat Akademik merangkap mama pun dok bebel bebel dia. dia langsung tak peduli. haha. tapi dia dapat score untuk last sem tu. The best bro. Semoga cepat dapat kerja. Dia pun.. resume dia tak laku bak hang. haha. senasib...



CABARAN 30 HARI | HARI 8 : 5 LAGU KEGEMARAN MIMIN

Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 8 : 5 LAGU KEGEMARAN MIMIN. Cabaran kali ni ter Miss sikit. Mimin terlupa nak update. Bukan terlupa. Ada banyak urusan hari tadi. Bila sampai rumah terlupa ada pakaian belum sidai. Siap sidai, lipat baju yg dah kering. Bila daa keluar cerita MY HEART2, baru laaa recall ada benda x buat lagi. huhu. Mimin tak berapa fanatik bab bab laaguni, sebab mimin suka buat lagu sendiri. Haha. itu semua sebab tak hafal lirik. Memori loss agaknya. 

Antara lagu yang Mimin suka:

  • Kimia (cover by NajwaLatif) yang  original x berapa best.
  • Kau Pergi Jua by Iamneeta
  • Cuba Teka by Tasha Manshahar & Syed Syamim
  • Be Mine By Tasha Manshahar & Syed Syamim
  • Setelah Kau Tiada by Cakra Khan

Ni semua lagu peberet mimin. Lagunya kalau perhatikan lagu yang mimin suka semua smooth. Tak menjerit.Haha, Sebab apa tuu tak pasti. Tapi best. hee ;)

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

September 8, 2014
Assalamualaikum,



[Siapa nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih ,  Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers 

CABARAN 30 HARI | HARI 7: SEJAUH MANA PENDIDIKAN PENTING DALAM DIRI SENDIRI

September 7, 2014
Assalamualaikum w.b.t

CABARAN 30 HARI | HARI 7:  SEJAUH MANA PENDIDIKAN PENTING DALAM DIRI Mimin. Memang tak boleh nak sangkal kalau pendidikan penting dalam kehidupan. Sampai sekarang Diploma Mimin tak laku laku ni, Hantar resume sana sini depa dok senyap takde khabar berita. Nak jadi cerita laa ni kena kerja dengan kakak sendiri, huhu. Tapi takpe . Mimin x anggap benda tuu beban selagi ianya rezeki yang Halal. 




Okay, kat sini Mimin keliru sikit dengan tajuk ni. Nasib baik ada blogger tegur. hehe. so, pendidikan amat penting. Kenapa penting? Dari segi perbualan kita dapat menilai tahap pendidikan seseorang itu. Pendapat mimin lagi, pendidikan juga dapat mengubah cara hidup kita sedia ada. betul tak. err, salah ke?

Cabaran 30 Hari | Hari 6 : Apa Yang Mimin Makan Hari Ini

September 6, 2014
Assalamualaikum w.b.t

Hari ni punya task tak berapa nak mencabar. Sebab bab makan ni benda fav Mimin. Semua orang pun daa nampak hasil daripada "suka makan" kat Mimin ni. Naik, semua naik. haha. Hari ni makan simple. Tapi banyak kali makan. Haha. Ishh, memang payah lee sebut pasal makanan ni.



Hari ni Mimin punya breakfast merangkap lunch. Cabonara.
Sedap memang sedap. Kalau makanan ala Italy ni cepat lapar balik. mihmihmih. Lepas makan pergi jumpa supplier, jumpa customer terus shoot p Eheh Bazaar. Tengok ramai peniaga Online buka Booth. confirm rambang mata uoolssss.. haha.
Macam macam jual naaa, memang cuci mata betulbetul. tak lepaskan peluang. haha
Kat sana pun mimin makan lagi. nyummyyy.. sedaap Nutella Pod ni.


Haa ! tuu jee laah mimin makan untuk hari ni. Tak berapa nak healthy sangat. hehe..



Powered by Blogger.
Back to Top