Tutorial | Letak Widget Top Komentator Bulanan

April 6, 2015
Tutorial | Letak Widget Top Komentator Bulanan | Assalamualaikum semua. Hari ni simple je, mimin nak tunjukkan cara pasang top pengomen tegar macam mana.. Widget Top Komentator Bulanan ni rasanya yang terbaik boleh korang gunakan. Boleh kira ikut bulanan ataupun mingguan dengan set tarikh awal bulan dan hujung bulan sebagai tempoh bulanan komen.


Widget Top Komentator bulanan yang mesra coding dan mesra blog bagi memudahkan mimin nak menghargai siapa sahaja yang komen terbanyak kat blog mimin, Mimin nak kasi awarded berserta gift untuk mereka yang tersangat rajin ringgankan jari jemari untuk komen entry mimin. hihihi. Mimin pakai widget ni sangat mudah. tinggal setting tarikh jee ;)

Caranya pun mudah!
1. Log in blogger.com
2. Dashboard >> Layout >> Add gadget >> HTML/Javascript
3. Copy code bawah ni
<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run? YourBlogUrl=URL BLOG &ExcludedNick1= NAMA ADMIN &ExcludedNick2= Anonymous &ShowHowMany=10 &ExcludeCommentsBefore=01-04-2015 &IncludeCommentsBefore=30-04-2015 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>

4. Paste ke dalam box HTML/Javascript
5. Edit coding.
URL BLOG = Url Blog korang contoh http://www.miminadam.blogspot.com/
NAMA ADMIN = Mimin Adam 10 = Jumlah komentator 01-05-2014 = kiraan tarikh komen mula masuk Hari-Bulan-Tahun
31-05-2014 = kiraan tarikh komen berakhir Hari-Bulan-Tahun

6. Dah siap Edit. Save!

Credit to: Kak Azhafizah

16 beleter:

DRAMATIC UNIQ said...

wahh..makin banyak tutorial ekk... baguss.. bagusss... :)

Eny Abdullah said...

wahhh mimin pun boleh ganti abg ewan hehehehhe

anajingga said...

dulu kak ana pernah gak letak, tapi berat lak blog yang dah memang sedia berat tu...bagus tutor min ni:)

Inani Hazwani said...

bagus tuto ni :D

shamiera osment said...

blog byk comment best la letak kan..hihi

Scha Nazri said...

Benda ni mmg wajib ada! hihi

Mimin, jemput join GA Sayang oleh Scha eh? :)

Giveaway Sayang by Scha Nazri

Akif Imtiyaz said...

Menarik..Bila dah letak pengunjung blog kita akan rasa dihargai laa kan ..Sesuai la untuk blog kita ..Hehhee Kak Lya pon letak jugak .. Singgah ptg #exchangefeedgroup #kelabbloggerbenashaari

sayidah napisah said...

wahh good tutorial :D

Anizz Annisa said...

memang gune nie pon.. nice share :)

Cikgu Norazimah said...

Good sharing dear

Nurul Shahira said...

Kak Sha ada jugak letak ritu. Tapi dah keluarkan sebab macam berat blog. Tapi, blog mimin laju berdesup. Should be no problem at all :)

Azlinda Azman said...

tq dah post kat blog dah...muahss

azlindaalin.com

aswaleyla said...

tq tutorial k.mimin

aRz MoHa said...

bagus tutorial ni

Etuza Etuza said...

Asalam Etuza v\cuba widget ini ya..

Etuza Etuza said...

saya datang balik nak try widget ini..terima kasih ya dek

Powered by Blogger.
Back to Top