Tutorial | Tukarkan Komen Google+ kepada Komen Blogger

May 29, 2015
Tutorial | Tukarkan Komen Google+ kepada Komen Blogger | Assalamualaikum w.b.t  dan salam sejahtera. Setiap benda yang diwujudkan ada alasannya tersendiri dan semestinya ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Tapi, komen ni bukanlah satu masalah yang besar. Ye tak, ada orang kata komen pakai google+ tu tak mesra pengguna mobile. Ramai sebenarnya blogger atau pembaca datang terjah pakai mobile sahaja. Kekurangan yang lainnya adalah:
  • Pemilik blog tidak berupaya untuk moderate komen sebelum komen diterbitkan
  • Pemilik blog tidak berupaya untuk moderate melalui dashboard.
  • Pemilik blog tidak berupaya untuk menyekat komen yang tidak diingini
  • Pemilik blog tidak berupaya untuk melihat kesemua komen oleh pembaca
Google+ komen

Tapi terpulang dari blogger individu masing-masing. Nak guna google+ komen pun boleh juga. Saya tetap akan terjah blog korang. Walaubagaimanapun mimin tetap nak kongsi cara bagaimana mahu menukar kembali Google+ komen kepada blogger komen. 

Langkah-Langkah:



  1. Dashboard - Google+
  2. Untick pada no 2 yang Mimin tunjukkan dalam gambar tu.
  3. Save
Senang je kan nak kembali klasik seperti dulu. Alahh, sekali sekala jadi old skool apa laa salahnya. Selamat mencuba kawan-kawan !

4 beleter:

sayidah napisah said...

wahhh good tutorial. minta share eh nanti heheh

zulhilmitempoyak said...

ok. this one nice info!

aRz MoHa said...

Tutorial yang baik, ada juga diterangkan efek dari guna menggunakan G+ komen

elly khalid said...

nice entry...sharing... tqtq mimin....
errrmmm...k.elly kena chk blk la gini... xphm jugak bab2 google + ni... hihihi..almaklumlah..bru nk menceburi bloh...hhiih

ceria2 ke blog k.elly ye... ;)
KULIT KUSAM! KELAM! GELAP! HITAM!

Powered by Blogger.
Back to Top