60 jenis barangan makanan akan dikenakan GST

June 19, 2017
Sedar tak sedar, sudah masuk 2 tahun wujudnya GST di Malaysia. So, serba sedikit berkaitan GST ni kita sedia maklum yang GST bermaksud Cukai Barang dan Perkhidmatan (Goods and Services Tax, GST) cukai nilai tambah dan cukai berdasarkan perbelanjaan di Malaysia. GST mula berkuatkuasa pada 1 April 2015 dengan kadar piawai sebanyak 6 peratus. Cukai Jualan (berkadar 10%) dan Cukai Perkhidmatan (berkadar 6%) dimansuhkan selepas berkuatkuasanya pengenalan cukai GST. Pengenalan cukai GST bertujuan untuk mereformasikan sistem percukaian negara, mempelbagaikan sumber pendapatan negara, dan meningkatkan kecekapan pungutan cukai. Malaysia menjadi sebahagian daripada lebih 160 buah negara di dunia yang melaksanakan sistem cukai nilai tambah sebagai sebahagian daripada sumber pendapatan negara. 

GST Malaysia

60 jenis barangan makanan di kenakan GST

Terkini, Lebih daripada 60 jenis barangan makanan yang biasanya tidak digunakan oleh rakyat Malaysia akan mempunyai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dikenakan ke atas mereka bermula 1 Julai. Ini termasuk makanan laut tertentu, sayur-sayuran, buah-buahan, teh, kopi, rempah dan mi. Jabatan Ketua Pengarah Kastam Datuk Subromaniam Tholasy mengesahkan laporan itu dan berkata kenyataan penuh akan dikeluarkan hari Isnin 19 Jun 2017.

Jenis baru yang akan dikenakan GST termasuk ikan belut, ikan todak dan buah-buahan yang diimport seperti avokado, buah ara, anggur, nectarines, ceri dan beri. Untuk maklumat lanjut, boleh klik kat sini gst.customs.gov.my atau www.federalgazette.agc.gov.my.
Maksudnya, lepas raya minggu depan harga tinggi. Mana yang nak langkah berjimat, korang boleh sediakan awal barang-barang yang akan naik harga. Kalau macam aku ni, kena standby mee banyak-banyak kat dapur. Hahaha.

GST baru ke atas item barang baru ditarik balik

TERKINI.. Tiada makanan tambahan akan tertakluk kepada Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada 1 Julai, seperti yang dilaporkan pada mulanya. Ketua Pengarah Jabatan Kastam Datuk Subromaniam Tholasy maklumkan keputusan untuk membatalkan perintah itu, yang akan menyaksikan lebih daripada 60 barangan makanan dikenakan cukai, dibuat setelah mendapat maklum balas daripada Kementerian Kewangan.
"Media setempat telah melaporkan bahawa beberapa barangan makanan berkadar sifar akan dikenakan GST 6% mulai 1 Julai, merujuk kepada Perintah GST (Zero Rated Rated) (Pindaan) (No.2) 2017 yang diwartakan pada 6 Jun .

"Jabatan Kastam Diraja Malaysia telah merujuk perkara itu kepada Kementerian Kewangan untuk maklum balas dan memutuskan bahawa pesanan itu dibatalkan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, beberapa laporan mendakwa bahawa lebih daripada 60 item makanan akan diambil dari senarai nilai nol dan tertakluk kepada cukai, termasuk sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan laut tertentu. Ini termasuk belut, ikan pedang, sayuran beku, marjerin, dan buah-buahan yang diimport seperti alpukat, aprikot, anggur, ceri dan pic.Laporan itu membawa media sosial menjadi kegilaan, dengan netizens mempertanyakan keperluan untuk memasukkan lebih banyak item makanan penting dalam senarai GST, terutama pada musim perayaan Hari Raya.


 
Sumber awal dari http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/06/19/gst-on-more-than-60-food-items-from-july-1/#PIACuuZCAe7mHEST.99

Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

June 6, 2017

SILA KLIK BANNER DI ATAS JIKA MAHU MENANG DUIT RAYA!

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga semua ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t. Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati sekalian dengan secara rasminya melancarkan Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan duit raya dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

RM20 X 11 pemenang
RM10 X 13 pemenang
Selendang Rindu X 2 pemenang
Stokin Tangan dan Stokin Silvy X 2 pemenang
Pre-loved Novel X 2 pemenang
Topup RM5 untuk peserta terpantas dan terakhir!

Kesemuanya 32 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog dan Google+ penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie
* Ceritera Ibu
* Shafyqah Azahar
* Dearies Couple
* Jiakreatifelt
* Lovely Sunshine
* Saghah Cheeky Lady
* Sedetik Seketika
* Lea Azleeya
* Queen Bee
* irrayyan.com
* Kasihku Amani
* Hazrina Halim
* Mia Liana




2. Follow instagram berikut. (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Najiah Shaharain
* Abam Kie
* Mardhiyyah Rosli
* Shafyqah Azahar
* Afdilah Ceritera Ibu
* irrayyandotcom
* mialiana

3. Like Facebook berikut.

* Ina Azzahra
* Ayuni Dibble
* Handsock Murah dan Cantik
* Mialiana.com


4. Buat entri bertajuk Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

5. Salin dan tampal kod HTML yang disediakan

6. Terbitkan

7. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri SINI sahaja

8. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini. Selamat maju jaya dan selamat menyempurnakan ibadah puasa pada tahun ini!

Jom klik di SINI jika nak join Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals.


2081

Kejutan buat Emak Sempena Hari Ibu

June 2, 2017
Entry tertangguh =.= Dah lama dalam simpanan. Ini cerita berkaitan Sambutan Hari Ibu yang lepas. Kakak-kakak dan adik-adik aku merancang untuk mengadakan ‘kejutan’ sempena hari ibu baru-baru ni. Diorang bercadang menginap semalam di hotel sambil-sambil tenang-tenangkan fikiran mak yang tak ada rehat jaga cucu-cucu kat rumah dan bonus jugak untuk kiteorang untuk tinggalkan sekejap segala kesibukkan kerja. Tak gituu ? hikss 
pwincess's Adam

Kejutan buat Emak di Silka Hotel

Cewahh.. perasaan teruja kemahin uolls ! Iyelah.. dengan dekonya ke mana dengan nak tenang-tenang depan mak bagi mak tak perasan lagi. Hahaha. Bayangkan je pun terasa dah kelamkabutnya. Nasib baik hotel ni ada shopping mall. Takde lah mak terus detect. Ohh yaa! Aku dapat hotel Silka ni dekat carian HotelsCombined. Memang dapat harga yang berbaloi baloi kata kat ko..



So, ini sahaja kejutan kami anak-anak Adam untuk bonda tercinta kami. Dialah emak yang tak pernah rasa penat dan lelah melahirkan, menjaga, mendidik serta tahan dengan perangai kami yang tak semenggah sampai dah ada umur ni. huhu

Apa itu HotelsCombined? 

HotelsCombined adalah laman carian dan pembanding harga hotel terbesar di dunia. HotelsCombined ni korang akan akses dengan sangat mudah untuk dapatkan macam-macam tawaran hotel terbaik di seluruh dunia. Tanpa bayaran tempahan, 100% PERCUMA. Lebih kurang fungsi macam traveloka dan lain-lain tu.

Kelebihan HotelsCombined

HotelsCombined mencari hotel, membandingkan harga hotel, dan ketersediaan bilik dari laman tempahan hotel dalam talian ternama dunia seperti Expedia, Hotels.com, Venere, Laterooms, Travelocity (dan banyak lagi) dengan sekali klik. Mesin carian HotelsCombined mencari harga hotel termurah, korang tak perlu membuka laman hotel satu persatu hanya untuk mencari hotel murah dan membandingkan harganya. Cuma lihat semua senarai laman tempahan hotel dalam talian yang menjadi pembekal HotelsCombined.

HotelsCombined 100% percuma, tanpa yuran tempahan hotel, cukai, atau bayaran lain. Harga hotel yang korang lihat di HotelsCombined sudah termasuk cukai standard mudah untuk korang membandingkan harga dari pelbagai laman tempahan hotel dengan lebih tepat. Walau bagaimanapun, cukai tambahan mungkin akan dikenakan di beberapa tempat destinasi pelancongan, dan ini akan disenaraikan di laman web tempahan hotel pilihan korang sebelum korang melakukan tempahan hotel.

Jaminan harga terbaik

Maksud Import, Eksport dan Entrepot

May 31, 2017
Sejak kerja kat tempat kerja yang sekarang ni, semua kena maklum dengan perkara-perkara asas untuk jual beli dalam dan luar negara. Sebelum ni ada jugak belajar. Tapi tak terperinci. Maka, jom ler kita sama sama memorise semula apa yang kita belajar dulu. So, Yang ini kita kenal-kenal dulu dengan word di bawah ni



Definisi Perniagaan Import

Membeli barang atau perkhidmatan dari negara lain 

Definisi Perniagaan Eksport 

Menjual barang dan perkhidmatan kepada negara lain

Definisi Perniagaan Entreport 

Aktiviti mengimport barang dari negara asing, diproses atau disimpan dan dieksport semuala ke negara lain. Peniaga entreport memproses semula barang import sebelum dieksport.

Definisi Import Nyata

Membeli barang berbentuk fizikal dari Negara luar

Definisi Import Tak Nyata

Membeli perkhidmatan yang ditawarkan oleh negara luar 

Definisi Eksport Nyata

Menjual barang berbentuk fizikal ke negara yang lain

Definisi Eksport Tak Nyata

Menjual perkhidmatan yang disediakan oleh rakyat tempatan kepada negara luar untuk meningkatkan nilai barang

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih

May 29, 2017

SALAM RAMADAN 1438H/2017M


Semoga Allah mencucuri rahmat-Nya anda dan keluarga anda di bulan Ramadhan ini. Penuhi bulan suci ini dengan perkara-perkara yang faedah. Full Solat, khatam AL Quran. ALhamdulillah. Yang penting korang #done . hahahahaahha. Tapi, kalau boleh elakkan. takutnya, dari dapat pahala,, disebabkan riak. tak dapat pahala tersebut. ehh. Ramadhan ke 3 ni, ada yang dah ponteng ke ? kikiki. Salam ramadhan guys

Shopee Cahaya Raya Ini Pasti Akan Membuatkan Anda Menangis Kegembiran

May 16, 2017
Website mana yang menjadi pujaan hati korang untuk ber shopping online ? Sebelum ni, aku shopping kat tempat lain. Tak sangka Shopee Malaysia ni applikasi yang membolehkan korang jual atau beli produk cuma guna smartphone atau laptop. Aku pernah try beli barang-barang yang ada kat Shoppe Malaysia tu. Tak terfikir harganya tersangatlah murah ! Kalau pandai pilih. Hihi


Applikasi Shopee.my
Shopee.my

Shopee.my

Shopee adalah pasaran sosial mudah alih nombor satu di Asia Tenggara dan Taiwan yang membolehkan orang ramai memilih, membeli dan menjual. Platform ini dibina khusus untuk Asia Tenggara, menjamin proses membeli-belah yang mudah, selamat tanpa kerumitan menerusi sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh. Pasukan Shopee yakin dengan kuasa teknologi yang sentiasa berubah. Apabila aktiviti membeli-belah menerusi peranti mudah alih menjadi kelaziman baharu, Shopee mensasarkan untuk terus meningkatkan platform tersebut dan menjadi destinasi perdagangan mudah alih pilihan di rantau ini. Shopee disokong oleh Garena, syarikat platform Internet terbesar di Asia Tenggara.


Meh sini aku terangkan apa yang bestnya applikasi Shopee ini. Ia adalah satu applikasi yang direka khas untuk penjual dan pembeli membuat transaksi secara online dengan pantas, selamat dan lancar. Jika korang mempunyai banyak benda tak guna di rumah tapi sayang nak buang, gunakan je applikasi Shopee untuk menjual barang-barang korang. Jangan risau kena tipu kerana selaku penjual, korang hanya akan menghantar barang korang selepas menerima bayaran daripada pembeli. Dan duit si pembeli pula hanya akan dipindahkan kepada penjual selepas pengesahan penerimaan barangan dilakukan. Dua-dua win-win situation.

video
Cara mudah shopping di Shopee.my

Macam aku, aku ada je nak jual barang.. Tapi tak pastilah barang yang aku nak jual ni boleh terjual ke macam mana. Hahahha. Jadi, aku jadi pembeli je lahh. Dan ! aku dah pun terjebak membeli barang yang awesome kat Shopee.my ni. Macam sedia maklum, Shopee.my ni platform untuk kita menjual dan membeli. Makanya, mestilah setiap barang yang terjual berlainan penjual/ Jadi.. kalau korang select item pelbagai. Jangan terperanjat pulak kalau kos pos atau penghantaran di caj berasingan.

Kelebihan Shopee.my

    • Secara ringkasnya shopee my ni online store yang menjual pelbagai jenis produk dalam satu platform. Boleh juga didapati di Apps Store atau PlayGoogle. Di Shopee.my ada pelbagai produk dan ramai seller.
    • Murah. Korang boleh cuba bandingkan sendiri harga, memang dekat sini lebih murah.
    • Ada banyak sale dan diskaun.harga yang murah akan jadi bertambah murah.
    • Jangan risau.. Shopee.my ni senang dan selamat untuk shopping dekat sini.dari mula memilih produk sampai lah ke bab bayaran dan penghantaran, semuanya mudah dan selamat.
    • Produk yang dijual semuanya asli (original).
      Weyhh! Dah nak mula puasa ni, semestinya di Shopee.my ada buat promosi untuk hari raya. Shopping banyak-banyak tau! Sambil membeli tuu korang wajib tengok update Shopee.my di Facebook. Diorang ada buat giveaway sempena Shopee Cahaya Raya .. Wahh ! hadiahnya pun menarik-menarik sangat. Aku tak nak terlepas dari join contest giveaway Shopee.my ni. Hadiah dia boleh buat raya beb!

      Shopee Cahaya Raya 2017

      Hari Raya adalah perayaan terbesar di Malaysia. Shopee telah memperuntukkan bajet yang besar. Shopee Malaysia juga bekerjasama dengan kedai-kedai rasmi seperti Nestle, Unilever, Senheng, Huawei, OPPO dan ASOTV untuk membawa 45 hari tawaran tanpa henti untuk semua orang.


      Dari 15 Mei hingga 30 Jun, Cahaya Raya bersama Shopee akan menampilkan 24 kempen termasuk jualan murah khas dari Kedai Rasmi dan 25,000 jenis produk dengan potongan harga sehingga 90%. Dari lebih 10 kategori produk, pasti semua orang dapat menikmati keseronokan membeli-belah selama 45 hari.

      Antara pertandingan yang akan dijalankan sempena Cahaya Raya Bersama Shopee

      1. Pertandingan 45 Days of Surprise Giveaways (45 Hari Hadiah Kejutan)
      2. Make a Wish for Mom (Buat Permintaan untuk Ibu)
      3. Selamat Berbuka Snaps (Ambil Gambar Semasa Berbuka Puasa)
      4. Teka-teki Berapa Duit Raya
      Hadiah yang bakal korang miliki bukan calang-calan okay.. Sebab Shopee menawarkan hadiah harian bernilai sehingga RM25,000 termasuk televisyen, telefon pintar dan kamera dengan penyertaan semudah menghantar Nama Pengguna Shopee (Shopee ID) anda dan rakan anda setiap hari. Dan ! Banyak lagi pertandingan dianjurkan yang korang boleh join menjadikan hadiah keseluruhan hadiah mencecah nilai RM50,000!
      Jangan lepaskan peluang untuk jalani aktivit bersama-sama Shopee
      • Ramadan ini Shopee turut mengambil peluang mendekati komuniti setempat dengan penganjuran Shopee Uni BM Tour (Jerayawara Uni Shopee Edisi Bahasa Melayu)
      • Acara Hijab Stars Recharge.
      • Universiti Shopee atau Uni Shopee merupakan bengkel PERCUMA yang dianjurkan untuk mendidik dan memperkayakan pengetahuan usahawan berpotensi untuk menggunakan aplikasi Shopee sebaiknya dalam meningkatkan penglibatan atas talian dan jualan mereka. kelas akan dianjurkan dalam Bahasa Melayu untuk membantu usahawan Bumiputa mendalami aspek teknikal penjualan atas talian.

        Shopee Uni BM Tour akan dianjurkan di KL & Selangor (17 Mei 2017), Kuantan, Pahang (24 Mei 2017 dan berakhir di Alor Setar, Kedah (6 Jun 2017).


      UNTUK MAKLUMAT LANJUT:

      Aplikasi Shopee boleh dimuat turun secara PERCUMA di Google Play dan App Store.
      website: www.shopee.com.my
      Shopee Cahaya Raya : http://cahayaraya.shopee.com.my/

      Polaroid Printing Murah Malaysia

      May 12, 2017


      Ada satu lagu ni, lagu dari Sakura Band, Polaroid. Polaroid tu apa? Cuba hayati bait bait lirik lagu tuu dia ada mention kat situ, simpankan sebagai memori, jadikan polaroid.. Kesimpulannya, Polaroid ni adalah sekeping gambar. Tapi berbentuk mini dan terus print keluar lepas amik gambar. 


      Apa itu Polaroid?

      Mungkin ramai yang belum mengetahui apa itu polaroid, Polaroid adalah gambar terus keluar dari kamera atau kata nama lain, Kamera Polaroid atau lebih dikenal dengan kamera langsung jadi adalah model kamera yang dapat memproses foto sendiri di dalam badan kamera setelah dilakukan pemotretan. Kamera polaroid ini menggunakan film khusus yang dinamakan film polaroid.

      Kelebihan dan kekurangan

      Kelebihan dari Kamera Polaroid ini dapat memproses foto sendiri dari kamera khas setelah menangkap gambar. Kekurangan dari kamera ini ialah tidak memiliki negatif film. Snapshot pertama dengan menggunakan kamera polaroid dilakukan oleh Dr Edwind Land pada tahun 1944.

      Sejarah

      Seorang anak gadis berusia lima tahun yang diajak berkelah dengan keluraganya ke Santa Fe di New Mexico, bertanya kepada ayahnya yang baru saja amik gambarnya, mengapa dia tidak dapat melihat hasil gambar yang ayahnya ambil saat itu juga? Pertanyaan yang terjadi pada tahun 1943 itu menyebabkan si ayah bereaksi keras Dr. Edwin Land penemu sistem fotografi langsung jadi. Ternyata kata-kata anaknya itu pada 27 Februari 1947 sudah menjadi kenyataan. Kamera polaroid Land Model 95.


      Banyak orang bertanya-tanya, erti polaroid itu, dan dari mana asalnya. Ternyata polaroid corporation sudah berdiri sejak tahun 1937. Perusahaan ini memproduksi bahan sintetis polarisasi cahaya untuk mengurangi silau. Dipasarkan nama “polascreen” dan kemudian “polaroid”. Maka ketika kamera san sistem fotografi langsung jadi lahir, nama polaroid ini dipakainya pula dengan tambahan Land.

      Pengenalan kamera polaroid pertama berlaku pada bulan Februari 1947, yang diadakan pada mesyuarat Persatuan Optical of America. Dunia fotografi tanpa bilik gelap sudah menjadi kenyataan, ia juga boleh memproses sendiri dan dalam masa 60 saat serta-merta menjadi foto. Setahun selepas diperkenalkan, pada bulan November 1948, kamera polaroid telah dijual kepada orang ramai melalui reseller tunggal Jordan Marsh Department Store di Boston. Harga kamera itu ialah $ 89.95 manakala filem itu $ 1.75 (mengandungi 8 tembakan). Pada akhir tahun 1949, jualan kamera bersama-sama dengan filem langsung telah mencapai lebih daripada $ 5,000,000.00.

      Polaroid Printing

      Zaman sekarang, budaya mencetak gambar sudah tak ada. Ye lah, amik gambar simpan je dalam henfon tu. Lepas tu, bila memori full. Simpan dalam lappy. Dah simpan.. ada ke nak tengok balik? Hahhahaa. Nanti bila lappy nak di format, baru lah tengok balik gambar-gambar lama..



      Apa kata, bangkitkan semula fenomena print gambar. Malah, kalau disimpan, boleh buat rujukan anak cucu kita. Tengok mak nenek dia selfie masa muda-muda. Hahahahaha.. 
      Ni haa, kalau berminat, boleh laa buat tempahan kat Mimin ^.^ Tu, antara sample gambar Polaroid. Tak mahal pun. Mana orang Batu Pahat –Ayer Hitam, Aku boleh delivery ke korang. Mana yang jauh –jauh tu, Aku boleh pos kan.

      Mini Polaroid


      Harga untuk mini polaroid
      Basic Mini Polaroid : RM0.80
      Pattern Mini Polaroid : RM0.90

      Wide Polaroid

      Harga untuk wide polaroid
      Basic Wide Polaroid : RM0.90
      Pattern Mini Polaroid : RM1.00

      So, kene keep in touch dengan aku eh kalau nak harga murah-murah. Sebab, bila-bila masa sahaja akan ada promosi. Psstt ! ni ada promo polaroid untuk bagi kat cikgu-cikgu korang sempena Teacher Days ni.

      Untuk Tempahan:


      Selamat Menyambut Hari Jururawat

      Salam Jumaat, dan salam nifsu sya'ban semua muslimin dan muslimat aku ucapkan. Serta tak lupa juga buat jurawat yang ada dia Malaysia atau luar Malaysia. Happy Nurse Days guys 


      Untuk info korang, macam mana sejarah hari jururawat ni, boleh tengok dekat past post aku pernah masukkan dulu, boleh laa baca kat entry Selamat Menyambut Hari Jururawat  (12 Mei 2015).

      Part 1 | Misi Turunkan Berat Badan

      April 28, 2017
      Ehh ehh ! Misi apa pulak ni? Kemain menyepi lama tiba-tiba pulak buat entry Misi turunkan berat badan.. Kah kahkah, Guys ! tahukah anda naik 7kg sudah nampak perubahan fizikal bentuk tubuh anda. Hhahahaha. Cuba bayangkan 48kg (Zaman baru lepas habis belajar) naik 7kg selepas 6 bulan habis belajar. Sebelum ni rasa sikit senang hati sebab naik juga berat badan. Tapi dari tahun ke tahun makin kerap pulak makcik makcik dan pakcik pakcik serta sahabat sahabat tak gemar dengan kebahagiaan ini.
      SEMASA 48KG
      berat semasa 57KG

      MISI TURUNKAN BERAT BADAN

      Impian dan cita-cita nak pakai baju kebaya trend raya 2017. Weyhh ! takkan nak nampak macam buah nangka kot! Adududu. Boleh ke nak turunkan berat badan ni.. Sebabnya, minggu lepas dah straight seminggu ganti puasa. Nampak gaya macam tak mendatangkan hasil. Okaylah untuk Misi turunkan berat badan ni, aku rancang nak mulakan dengan:
      • Puasa ganti straight seminggu lagi
      Dengan puasa straight ni, aku sebenarnya nak kawal diri dari tidak makan nasi. Sis try guys.. sis try... hahahaha. harap menjadi. Halangan pertama adalah sis tekak orang jawa guys. Macam tak  lengkap kalau tak pekena nasi dalam satu hari. Padahal mat salleh luar tu steady jee tak makan nasi. hahaha.
      • Minum air Green tea semasa bersahur dan berbuka
      Hello, ingat senang ke nak minum Green tea. Seorang mimin yang tak consistence ni.. Ingat mudah ke nak hari-hari minum. hahahahahahahaha... Tapi Green tea memang sangat membantu dalam proses diet. Sebab, Green Tea memmbantu dalam proses pembuangan sisa toksik yang berkumpul dalam badan kita.
      • Makan buah-buahan seperti pisang
      Ini untuk pelawasan.. Aku kena pastikan setiap hari mesti ada buang air besar. Kalau tak aku rasa tak normal dalam badan ni.

      Okay, ini antara langkah awal aku.. untuk permulaan misi turunkan berat badan yang tak menyusahkan diri sendiri. Hahahhahaha. Harap-harap berjaya tak makan nasi banyak. Wish me luck guyssss 
       









      PERCUTIAN HEBAT DI BAYOU LAGOON PARK RESORT, MELAKA

      March 24, 2017
      Hujung minggu yang lepas, aku dengan keluarga semua bercuti. Destinasi bersama keluarga kali ini aku ke Bayou Lagoon Park Resort yang terletak di Jalan Wakaf Utama, Bukit Katil ni lebih kurang 1 jam 30 minit dari Batu Pahat. Haaa, Macam dekat Batu Pahat dengan Melaka. Tapi tak sebenarnya. Kena layan lori-lori yang muatan berat itu belum lagi cerita jalan jem.. Kami gerak pun agak lewat jam 10.30 pagi, ngam-ngam jam 12.00 tengahari sampai di sana, dan disebabkan waktu check-in adalah jam 3.00 petang, maka kami ambil keputusan untuk relaks dan jalan-jalan di tempat-tempat menarik sekitar Bandaraya Melaka yang tidak jauh dari lokasi penginapan. Paling jauh pun 20 minit sahaja ke Pantai Klebang. Cuma kena bertabah dengan traffic-light yang sangat banyak di sana.


      Bayou Lagoon Park Resort, Melaka

      Sampai-sampai jee kat Bayou Lagoon tu aku tak pandang lain dah. Aku terus ke kaunter untuk membuat daftar masuk. Sesampai je kat sini, bilik kami sudah disediakan. Wah, teruja beb sampai situ. Mana tak nya, dah lama tak bercuti dengan keluarga. Sebab tu kami semua bersemangat betul nak bercuti ke Bayou Lagoon. Memang berbaloi lah bercuti kat sini. Servis yang sangat baik, effektif. Belum cerita lagi bahagian receptionnya. Baju mereka kemas sekali gus melambangkan personaliti yang menarik. Serius, tempat sebegini sesuai untuk keluarga yang ingin keseronokan atau pergi bersama sama rakan. Jika berseorangan, lebih baik cari tempat yang nyaman dan sunyi.


      Di Bayou Lagoon Park Resort ini ada dua blok Apartment iaitu Amari Villa dan Tahiti Villa dan mempunyai lebih kurang 566 unit bilik berkonsepkan Studio dan Apartment dengan 2 atau 3 katil. Dan sebab penginapan kami telah di-booking, takdelah awal sangat, 2 hari sebelum bertolak baru confirm booking, sampai sahaja lobby terus check-in dan kami ditempatkan di dua unit bilik apartment di Tahiti Villa.


      Bilik yang dilengkapi dengan ciri-ciri moden kontemporari menaikkan lagi rasa puas hati bagi setiap pelanggan yang hadir ke tempat ini. Susunan katil, meja, kerusi televisyen sangat menarik dan selesa. Ruang bilik juga adalah mengikut kategori harga bilik. Sini ada cabinet dapur asas. Aku suka sangat. So senang sikit nak basuh gelas guna sinki tandas. Ada juga peti ais mini, cerek elektrik dan bahan bahan minum. Sangat okay bagi aku.


      Semakin tinggi nilai bilik, semakin luas dan selesa bilik yang kita dapat. Jika bajet kurang, boleh ambil yang nilainya murah sikit. Sesuai dengan bajet yang korang ada tu.. Yang paling penting, keesokan harinya aku dengan anak-anak buah aku akan mandi manda sampai puas di kolam bawah. Kalau dah sampai sini, memang tak sabar nak bermain air. Yelah kan sepanjang perjalan budak-budak ni dok sebut nak main air-air-air. Yang seronoknya, di Waterpark ni terdapat 2 water slides utama, untuk budak besar, bapak budak dan datuk nenek budak, ada 2 swimming pool besar, dan satu waterpark untuk budak kanak-kanak kecil dan mak budak yang kena jaga anak baby...hehe! Ada juga dry-park macam roller-coaster tu, bump car, macam fun-fair kan! So memang tak berebut langsung pun walaupun orang memang packed gila waktu macam ni! Memang sesuai kalau nak bawa seisi keluarga lepak sini sebab memang masing-masing puassss...ahhh! Gitu!


      Bayou Coffee House adalah café utama yang memang cozy dan selesa. Juga menyediakan makanan dan masakan tempatan dan tempatan untuk sajian buffet sarapan pagi setiap pagi. Kat sini banyak pilihan makan. Jangan sampai nanti korang tak termakan pulak dengan semua pilihan makanan di sini. Jadi bagi sesiapa yang memilih tentang makanan, di sini korang dah tidak perlu risau lagi. Pilihan masakan bagi ala-carte juga disediakan. Jadi kalau ada tempahan juga boleh digunakan. Makanan di sini memang sedap. Kalau nak booking untuk event sangat recommended. Tempatnya yang happening, sesuai juga untuk company buat family day di sini. 


      Selain Waterpark, tarikan lain di sini juga ialah Magic Art Museum yang ada macam 3D mural yang kelakar-kelakar tu yang bertemakan Aquarium, Fantasy, Egypt, Funny, Cultural, Adventure, Water Fall & Angkor Temple...sakan eh? Seronok juga menggila di dalam tu. Banyak lukisan 3D yang cantik-cantik untuk kita berposing. Kalau ramai orang, memang sesak sikitlah. Kebetulan masa kami pergi masa tu tak ramai orang sangat. Tenang lah sedikit nak bergambar dan bergelak ketawa. Jadi percutian kali ni lebih bermakna dengan memori memori indah yang saya dapat di sini. Jom book Buyou Lagoon Park Resort online sekarang.

      Jom Bercuti bersama Traveloka

      Percutian kali ini aku menggunakan service Traveloka. Korang pernah pakai Traveloka tak? Kalau korang bercuti tak ada perancangan yang rapi, jangan tanya kenapa kalau korang terlebih budget pulak ye. Musim sekolah ni, banyak sangat promosi-promosi yang wujud. Tips pertama bercuti adalah SURVEY ! Memandangkan aku nak tenangkan fikiran dengan keluaga aku kat hotel, semestinya aku cari hotel yang selesa, bersih, cantik dan yang paling penting semua kemudahan ada. Tak sangka! memang tepat pada masa, traveloka tengah buat promosi hujung tahun , dan omaigod !! memang banyak diskaun untuk hotel-hotel yang keseluruhannya hampir 100 hotel yang terdapat di Malaysia.. Bagi korang yang tak tahu, sila register sekarang juga di https://www.traveloka.com/en-my ,rugi tau lepaskan peluang ni ..



      So sekarang, korang masih ada masa lagi untuk bercuti dengan keluarga bersama Traveloka. Nak cari hotel takda masalah lagi, nak tiket penerbangan murah takda masalah lagi. Korang type je Traveloka dekat google serch tuu.. Semua ada di Traveloka! Tak perlu nak terhendap-hendap cari kat tempat lain. Ada masa lain, aku akan share cara aku menggunakan service Traveloka ini.

      Selamat Bercuti uolls !




      Powered by Blogger.
      Back to Top