Polaroid Printing Murah Malaysia

May 12, 2017


Ada satu lagu ni, lagu dari Sakura Band, Polaroid. Polaroid tu apa? Cuba hayati bait bait lirik lagu tuu dia ada mention kat situ, simpankan sebagai memori, jadikan polaroid.. Kesimpulannya, Polaroid ni adalah sekeping gambar. Tapi berbentuk mini dan terus print keluar lepas amik gambar. 


Apa itu Polaroid?

Mungkin ramai yang belum mengetahui apa itu polaroid, Polaroid adalah gambar terus keluar dari kamera atau kata nama lain, Kamera Polaroid atau lebih dikenal dengan kamera langsung jadi adalah model kamera yang dapat memproses foto sendiri di dalam badan kamera setelah dilakukan pemotretan. Kamera polaroid ini menggunakan film khusus yang dinamakan film polaroid.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan dari Kamera Polaroid ini dapat memproses foto sendiri dari kamera khas setelah menangkap gambar. Kekurangan dari kamera ini ialah tidak memiliki negatif film. Snapshot pertama dengan menggunakan kamera polaroid dilakukan oleh Dr Edwind Land pada tahun 1944.

Sejarah

Seorang anak gadis berusia lima tahun yang diajak berkelah dengan keluraganya ke Santa Fe di New Mexico, bertanya kepada ayahnya yang baru saja amik gambarnya, mengapa dia tidak dapat melihat hasil gambar yang ayahnya ambil saat itu juga? Pertanyaan yang terjadi pada tahun 1943 itu menyebabkan si ayah bereaksi keras Dr. Edwin Land penemu sistem fotografi langsung jadi. Ternyata kata-kata anaknya itu pada 27 Februari 1947 sudah menjadi kenyataan. Kamera polaroid Land Model 95.


Banyak orang bertanya-tanya, erti polaroid itu, dan dari mana asalnya. Ternyata polaroid corporation sudah berdiri sejak tahun 1937. Perusahaan ini memproduksi bahan sintetis polarisasi cahaya untuk mengurangi silau. Dipasarkan nama “polascreen” dan kemudian “polaroid”. Maka ketika kamera san sistem fotografi langsung jadi lahir, nama polaroid ini dipakainya pula dengan tambahan Land.

Pengenalan kamera polaroid pertama berlaku pada bulan Februari 1947, yang diadakan pada mesyuarat Persatuan Optical of America. Dunia fotografi tanpa bilik gelap sudah menjadi kenyataan, ia juga boleh memproses sendiri dan dalam masa 60 saat serta-merta menjadi foto. Setahun selepas diperkenalkan, pada bulan November 1948, kamera polaroid telah dijual kepada orang ramai melalui reseller tunggal Jordan Marsh Department Store di Boston. Harga kamera itu ialah $ 89.95 manakala filem itu $ 1.75 (mengandungi 8 tembakan). Pada akhir tahun 1949, jualan kamera bersama-sama dengan filem langsung telah mencapai lebih daripada $ 5,000,000.00.

Polaroid Printing

Zaman sekarang, budaya mencetak gambar sudah tak ada. Ye lah, amik gambar simpan je dalam henfon tu. Lepas tu, bila memori full. Simpan dalam lappy. Dah simpan.. ada ke nak tengok balik? Hahhahaa. Nanti bila lappy nak di format, baru lah tengok balik gambar-gambar lama..



Apa kata, bangkitkan semula fenomena print gambar. Malah, kalau disimpan, boleh buat rujukan anak cucu kita. Tengok mak nenek dia selfie masa muda-muda. Hahahahaha.. 
Ni haa, kalau berminat, boleh laa buat tempahan kat Mimin ^.^ Tu, antara sample gambar Polaroid. Tak mahal pun. Mana orang Batu Pahat –Ayer Hitam, Aku boleh delivery ke korang. Mana yang jauh –jauh tu, Aku boleh pos kan.

Mini Polaroid


Harga untuk mini polaroid
Basic Mini Polaroid : RM0.80
Pattern Mini Polaroid : RM0.90

Wide Polaroid

Harga untuk wide polaroid
Basic Wide Polaroid : RM0.90
Pattern Mini Polaroid : RM1.00

So, kene keep in touch dengan aku eh kalau nak harga murah-murah. Sebab, bila-bila masa sahaja akan ada promosi. Psstt ! ni ada promo polaroid untuk bagi kat cikgu-cikgu korang sempena Teacher Days ni.

Untuk Tempahan:


4 beleter:

Sue Izza said...

akak pun gigih dok print gambar2 cun sekarang ni hehehhe tak pun buat photobook simple2 je kat online senang nak tgk dok dalam lappy camm tu la kang ada yg hilang hahahah

Nadia Johari said...

wah bagusnyaa

qaseh dalia said...

Suka gila gmbr jenis polaroid gini ..

Mar Mansor said...

Dah lamaa tak cuci gambar
Janji Kita

Powered by Blogger.
Back to Top