SERVIS KERETA DATANG RUMAH DENGAN SERV APPS

June 29, 2019
Sudah tiba masanya untuk service kereta tapi tak sempat nak bawak kereta pergi bengkel. Mesti pernah terfikirkan kalau ada service kereta cod atau delivery ke tempat kita kan. Yelah, kita nak pergi bengkel pun kena cari masa yang sesuai tapi nak kena cepat pergi service kereta tu, kalau lama lama biarkan jadi rosak lain laa pulak kan. Nasib baik dah tahun 2019, aku nak review sikit pengalam pertama aku pakai aplikasi service kereta..

APA ITU SERV ?



Serv adalah platform perkhidmatan kereta di lokasi yang pelanggan pilih. Dengan Serv, kita tak perlu lagi pergi ke bengkel atau pusat servis untuk servis dan penyelenggaraan kereta berjadual kita. Walaupun kita boleh memilih sendiri tempat untuk servis kereta, SERV berpusat di MaGiC Cyberjaya, dan SERV tidak mempunyai sebarang bengkel. Mereka akan pergi ke lokasi kita, dengan syarat lokasinya mempunyai ruang kerja yang mencukupi. Antara lokasi yang paling disukai adalah di rumah, pejabat dan restoran.

KAWASAN YANG SERV COVER

Buat masa sekarang ni, SERV cuma cover Lembah Klang, Putrajaya, dengan Cyberjaya je. Sekiranya kawasan kita tak adadalam senarai, tapi kita nak tahu sama ada SERV boleh datang kat kita ke tak, jangan risau, kat bawah nanti aku akan bagi contact details SERV. Sedihkan, kawasan dia tak meluas lagi.. Harap lepas ni boleh bukak kat JOHOR. hikss..

WAKTU OPERASI SERV

Waktu operasi SERV, setiap hari dari 10:00 pagi hingga 10:00 petang setiap hari dan tertakluk kepada ketersediaan Rakan Kongsi Servis pada masa tempahan. 

CARA BUAT TEMPAHAN TEMU JANI "CAR HEALTH CHECK" DENGAN SERV


Haritu sebelum raya, aku sempat buat temu janji dengan SERV. Sebelum aku nak servis kereta,, aku nak tahu apa masalah paling kritikal kat kereta. Iye lah, dah nak raya ni kan.. Kena tahu mana yang wajib tukar dulu kan. Ni cara aku booking servis kereta di SERV Apps

1. Download apps "SERV" di play google atau di Apps Store
2. Register akaun di SERV - Register kan kereta korang sekali. Lebih dari 1 pun boleh
3. Pilih kereta yang mahu di servis


4. Lepas tu, pilih jenis servis yang diinginkan.

Kalau confident bateri kereta perlu ditukar, boleh terus tukar tak pun nak towing kereta juga SERV boleh buat
5.  Sekiranya memilih untuk servis kenderaan, next dia akan bawak kita untuk pilih salah satu atau kesemua service utama yang ada..


6. Sekiranya pilih Car Health Check, add-on service yang kau nak apa, kalau macam aku aku nak Cek kesihatan kereta dahulu.. Jadi aku just klik Next untuk process seterusnya..

7. Pilih lokasi dan masa untuk buat temu janji

hehehe, kompomm tak ada untuk lokasi ni ye anak-anak.. saje je test hari tu


8. Quotation send sampai ada status approve
9. Quotation approve lepas buat payment kena tunggu siapa yang rakan kongsi SERV yang akan datang ke kita. Nanti dia akan datang pada tepat  pada waktu yang ditetapkan..

PUAS HATI DENGAN LAYANAN DARI SERV


Waktu yang ditunggu-tunggu sudah tiba. Pada harinya, SERV akan maklumkan kepada kita bahawa dia sudah dalam perjalanan menuju ke lokasi kita. Setibanya dia di lokasi kita, mereka akan maklumkan bahawa dia dah sampai. Jadi, kita pun boleh tengok kerja diorang dengan  makan pisang goreng. Nak nak yang ada anak, tak perlu risau untuk tinggalkan anak kat rumah. Sebab kita tak perlu pergi ke mana-mana dah..








JAWAPAN DARI SERVIS CAR HEALTH CHECK OLEH SERV




Kalau zaman sekolah, dapat result peperiksaan 92% dah boleh bangga kan. Tapi kalau penjagaan kereta, selagi belum 100% jangan berangan ye untuk senang hati. Jadi, bila dah buat service check ni, Haa baru lah boleh buat appointment seterusnya untuk bagi ubat supaya dapat cegah dari berterusan. hikss

REVIEW SERV DARI MIMIN ADAM



Alhamdulillah, terima kasih SERV team untuk servis yang tip top ni. Mudah. Tak perlu risau lagi sekiranya aku dalam keadaan yang busy tak sempat nak pergi servis.. Kalau kau kerja dalam pada masa yang sama wife, yang susah nak bawak anak sekali pergi servis kereta, aku sangat suggest gunakan Apps SERV ni untuk servis kereta korang tu. 

----------------------------------------------
INFO LANJUT:

5 KELEBIHAN YOODO YANG PERLU TAHU - TELKO TERBARU

June 28, 2019
Pernah dengar tak network Yoodo ? AKu pertama kali dengar Yoodo dekat satu live game show Dooit sebagai penaja selama 2 minggu. TIme tu aku zero pasal Yoodo, tak tahu apa apa.

Di sebabkan game tu nak kena jawab dengan betul, seriously aku kaji pasal yoodo. Dan aku lucky, minggu lepas aku dapat invitation sharing Yoodo di Paradigm Mall, Johor Bahru. Senyum lebar lah aku.. baca sampai habis sebab apa aku senyum lebar bila sebut Yoodo.

APA ITU YOODO?

 



Yoodo adalah penyedia perkhidmatan mudah alih digital digital pertama dan disesuaikan 100% yang memberi pengguna kawalan penuh dalam menyesuaikan rancangan mudah alih mereka kepada apa sahaja yang sesuai dengan keperluan mereka, tanpa caj tersembunyi atau komitmen. Yoodo telah membuat gelombang dalam industri telekomunikasi mengambil alih satu segmen pada masa dan mereka mempunyai banyak pengambilalihan yang akan datang tidak lama lagi! 
 
 
Bahasa mudahnya.. Yoodo ni sim kad telko baru di Malaysia dan Yoodo menawarkan kebebasan maksimum kepada pengguna untuk memilih dan mengubahsuai sendiri pelan mudah alih mengikut keperluan tanpa terikat dengan kontrak dan komitmen. Maskudnya, kalau kau rasa bulan ni kau tak cukup penggunaan data, kau boleh plan sendiri data yang kau nak dengan laras sendiri data tersebut.. Tak perlu beratur panjang di center telco untuk naik taraf plan data yang sedia ada..

Haaaaa.. Yoodo ni memang berpotensi untuk memberi kesan baik kepada pengguna di Malaysia kerana kau rasa plan telko yang kau pakai sekarang 100% tak boleh nak laras sendiri penggunaan data bulanan kita..

APA YANG YOODO SUPPORT ?

1. YOODO - SUPPORT GAMERS


Yoodo memberikan pemain data PUBG 20gb percuma setiap bulan dengan harapan memperluaskan industri e-sukan di Malaysia. Selain itu, Yoodo menaja Malaysia's First official PUBG Mobile National Championship (PMNC) di mana 256 pasukan atau hampir 1,000 pemain di seluruh negara bertempur keluar dengan pelan mudah alih percuma 1 tahun Yoodo serta hadiah RM 60,000. 
 
 
 
Yoodo telah menaja edisi PMNC edisi 2019 yang lebih besar dan lebih baik berbanding sebelum ini dengan jumlah keseluruhan wang berjumlah RM 114,000, hampir dua kali ganda daripada hadiah 2018. Bukan itu sahaja.. Yoodo juga mendapat sokongan mereka untuk sukan-sukan ke peringkat lanjutan dengan melancarkan pasukan E-Sports PUBG Mobile mereka sendiri, Yoodo Gank - yang telah membuat impak besar memenangi kejohanan kebangsaan dan mengagumkan di pentas antarabangsa. Yoodo juga berharap untuk menyokong semua pemain di seluruh negara dengan menganjurkan pertandingan PUBG Mobile Bulanan Malaysia pertama. 
 
2.  YOODO - SUPPORTS TRAVELLING 
 
Berjalan dengan pelan Yoodo tempatan (Malaysia) di mana sahaja, bila-bila masa dengan kadar rata dengan tambahan Yoodo's Roam Like Home yang merangkumi sehingga 53 negara terpilih! Apa yang membezakan Yoodo'S Roam Like Home adalah dapat menggunakan rancangan plan sendiri ketika travel. Hanya hanya perlu membayar kadar rata antara RM10 hingga RM20 bergantung pada tempat kita pergi menggunakan pengaya yang hebat ini.
 
 

Kuasa di tangan sendiri! Kita boleh menyesuaikan keperluan pelan mudah alih sebelum kita nak pergi ke mana-mana 53 negara yang disenaraikan. Tambahan Roam Like Home juga membolehkan kita meningkatkan pelan perayauan jika kita kehabisan pelan perayauan yang sedia ada supaya kita boleh melakukan perjalanan tanpa sebarang kebimbangan. yuhuuuu! Yang pasti tidak akan ada caj tersembunyi atau kejutan. 

3. YOODO - SUPPORTS MUSIC

Yoodo juga mengambil pendekatan yang dipatenkan untuk menyokong komuniti dalam general muzik. Layan live music, Yoodo Presents adalah siri konsert dalam talian interaktif pertama Malaysia yang kelihatan bersinar di indie band tempatan melalui aliran mingguan di laman Facebook mereka.
 
 
Band terkenal yang terlibat termasuk Sevencollar T-shirt, Modescape, An Honest Mistake, Battle Bloom dan banyak lagi. Yoodo Presents akan rancak dalam acara tanpa henti dan aliran yang membolehkan penonton dari seluruh dunia menikmati citarasa pemuzik Malaysia. Bagi pencinta hiburan, Yoodo juga menawarkan tambahan Netflix di mana para pengguna akan menikmati 20gb data khusus untuk Netflix hanya untuk RM10.
 
4. YOODO - SUPPORTS SPORTS
 
Yoodo menyokong perkembangan sukan di Malasyia - khususnya Futsal. Yoodo merupakan penaja utama Liga Malaysia Futsal Premier baru yang baru sahaja bermula.
 
Melalui penajaan, Yoodo akan mencari untuk membantu mengambil bakat futsal Malaysia yang semakin meningkat ke peringkat seterusnya. Inisiatif dari Yoodo untuk menggalakkan rakyat Malaysia menjadi lebih sihat dan menjalani gaya hidup aktif.
 
5. YOODO - GOES FULLY DIGITAL 
 
Yoodo sekali lagi menolak sempadan inovasi, baru-baru ini mereka melancarkan perkhidmatan SIM (eSIM). Tambahan lagi, Yoodo menyediakan perkhidmatan mudah alih digital 100% yang pertama di Malaysia membawa peningkatan kecekapan, kemudahan dan fleksibiliti kepada pengguna.
 
 
 
Dengan pengguna functinality eSIM boleh melengkapkan proses pendaftaran keseluruhan untuk Yoodo, semua melalui aplikasi Yoodo.. Dengan perkhidmatan eSIM, pengguna tidak perlu pergi sendiri ambil  SIM atau menunggu penghantaran SIM dan sebaliknya SIM dikodkan dengan serta-merta ke dalam peranti mudah alih pengguna yang membolehkan mereka segera melanggan dan mengaktifkan akaun Yoodo sendiri..
 

5 KELEBIHAN YOODO 

  • Customisable And Transparent Plan
    Nak cakap apa lagikan kalau memang terang-terang Yoodo menawarkan plan yang transparent dan boleh pilih sendiri mengikut keperluan dan kehendak. Dah tak ada lagi fix plan yang cuma menyediakan pakej untuk data panggilan dan internet. Dengan Yoodo, ia tampil dengan menawarkan pakej data internet yang lebih spesifik. Lebih kurang 1,000 pilihan kombinasi data, voice call dan SMS tanpa sebarang caj tambahan bagi personal own plan daripada Yoodo ditawarkan kepada pengguna.

    Ibaratnya macam kita baby baru lahir, kita yang perlu corakkan dia dengan citarasa kita. Ehh ! tak kena okay perumpaamaan ni. Haa, macam kau beli casing hp transparent, lepas tuu kau jenis creatif nak deco sendiri casing telephone kau tuu.. Haaa macam tuu laah plan Yoodo ni berbanding teleco lain yang dah sediakan pakej yang disediakan.
  • LIPUTAN TERLUAS & 4G / LTE

    Yoodo ni keluaran Celcom sebenarnya tau. Aku memang percaya, celcom network kukuh di Malaysia. Jadi, tak perlu risau risau dah sebab Yoodo tetap berhubung dengan rangkaian mudah alih yang paling luas dengan celcom

  • TETAP BERHUBUNG DI MANA SAHAJA BERADA



    Dengan adanya features Roam Like Home, korang boleh on roaming bila kat overseas di lebih 53 buah negara dengan kadar rata RM10 atau RM20/hari sahaja depend pada negara yang korang pergi.

    Paling bestnya korang boleh call, guna data, atau SMS macam biasa dengan plan Yoodo ni sama macam bila kita kat Malaysia tanpa sebarang kerisauan. Tak payah lagi dah nak beli simcard baru kat overseas tu ataupun rasa confuse dengan pelan roaming macam kat telko lain. 
  •  YOODO AKAN HANTAR SIM KAD KE ANDA

    Yoodo akan diberikan secara percuma dalam masa 1-3 hari di seluruh negara. Tapi kalau korang nak pilih untuk penghantaran premium dan perlu bayar surcaj sebanyak RM15, korang akan terima dalam masa 2 jam. Untuk penghantaran premium setakat ni cuma ada hanya di Lembah Klang.
     
  • JIMAT DUIT !

    Pengguna Yoodo hanya perlu membayar dengan penggunaan korang. Plan Yoodo yang paling murah bermula serendah RM3 untuk 50 SMS setiap bulan. Selain itu, apa yang dapat membezakan Yoodo dengan syarikat telco yang lain adalah seperti berikut:
    • Self-Activate SIM - Macam tadi aku cakap kau dapat sim kad percuma. Lepastu kan boleh install Yoodo app dan activate sendiri di mana je tak perlu pergi centre Yoodo.
    • Fully cashless - Tak perlu top-up atau bayar bil setiap bulan, hanya melalui online banking
    • 100% online - semua urusan hanya di atas talian.
    • Fully Digital - Pengguna dapat menikmati pengalaman perkhidmatan mudah alih 100%  digital yang benar-benar dengan peningkatan kecekapan, kemudahan dan fleksibiliti. Pengguna boleh mendaftar dan mengaktifkan akaun Yoodo korang dalam aplikasi dan semuanya tanpa sebarang masa untuk menunggu.  

PUBG MOBILE INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP


Haa, minggu lepas merupakan final day battle PUBG Mobile International Championship. Aku dan kawan media dari Johor berpeluang bertemu dan duduk semeja bersama Head of Yoodo Malaysia, Mr Chow Tuck Mun. Bukan itu je, semasa Mr Chow adakan sharing bersama kami, berlangsungnya battle PUBG Mobile International Championship bertempat di Paradigm Mall, Johor.



Sebanyak 256 kumpulan dari 1,000 pemain dari seluruh negara bertarung secara libe bagi merebut plan mudah alih Yoodo secara PERCUMA selama setahun yang bernilai hampir RM60,000 dan semestinya Yoodo merupakan penaja rasminya



Tambahan Mr Chow Tuck Mun, Yoodo adalah telko digital pertama yang terlibat secara terus dengan PMNC dengan kerjasama bersama Tencent Mobile. Serta, telko pertama di Malaysia yang telah menawarkan pembelian data tambahan untuk PUBG Mobile.

JOM MAIN PUBG MOBILE SECARA PERCUMA DENGAN YOODO

Berita baik untuk kaki e-gamers terutamanya game PUBG kat luar sana. Jimat banyak kalau korang gunakan Yoodo ni. Sebab, korang akan dapat 20GB free data setiap bulan. Betul, memang PERCUMA data main PUBG dengan Yoodo Sim!





Aku dah pilih PUBG Mobile yang ada dalam aplikasi Yoodo tuu dan tak perlu pilih setiap bulan, sebab ia akan automatik pilih PUBG sampailah kau tick lain selain PUBG. Nahh, adik aku meriah main PUBG sekarang tanpa fikirkan PT3. hahahahaha




------------------------------------------------------
INFO LANJUT
Website : www.yoodo.com.my 
instagram : @yoodomy 
facebook: Yoodo

PROMOSI PHOTOSHOOT RAYA SERENDAH RM60 DI BATU PAHAT BERSAMA KARYA CRETIVE

May 30, 2019
Kejam celik dah nak penghujung Ramadhan. Aci tak kalau wish raya awal? hahahha. Apa pun, marilah kita nikmati hari terakhir di bulan ramadhan ni. Belum tentu kita dapat jumpa lagi ramadhan yang akan datang, Semuanya rahsia-Nya.

KARYA CREATIVE  - PHOTOGRAPHER JOHOR

Karya Creative yang melibat segala perniagaan dalam bidang Art & Design di asas oleh Encik Hanif.



Telah di daftarkan di SSM JM0709199-D. Untuk pengetahuan semua, pakej untuk wedding photography bermula dari serendah RM450 untuk shoot & burn majlis seperti pertunangan dan serendah RM1,000 untuk beberapa service yang tersedia bagi majlis pernikahan atau resepsi perkahwinan.

PHOTOSHOOT RAYA BATU PAHAT DI KARYA CRETIVE

Sebut pasal raya, mesti kita dapat bayangkan keriuhan adik beradik dan sanak saudara di pagi raya seronok berkumpul di kampung. Batu Pahat ni masih mengekalkan imej kampung. Itu bermaksud, ramai yang berhijrah ke bandar atas urusan kerja hakiki. Makanya, bila perayaan mesti balik ke kampung halaman masing-masingkan..


Dah berkumpul ramai-ramai apa kata kalau rakamkan detik indah bersama Karya Creative White Studio Raya. Sebenarnya takada masalah nak shoot sendiri. Tapi mesti tak complete sebab siapa orang luar yang rajin nak datang singgah tolong ambilkan gambar korang kan. Kalau pergi kedai gambar, mesti sekali shoot je tak boleh buat gaya lain-lain. Lepas tuu mahal pulak tuu.

PROMOSI PHOTOSHOOT RAYA MURAH DI BATU PAHAT


Rata-rata harga photoshoot raya serendah RM100. Tak percaya, pergilah survey mana-mana shoot raya tahun ni. Memang sedih tengok harga macam tu.



Di Karya Cretive buat promosi serendah RM60 harga asal RM90 pun masih murah kan. Wah! ada lagi harga serendah RM60 ni ye untuk shoot raya di studio. Promosi ini sempena pembukaan rasmi studio baru Karya Cretive. Terhad kepad 10 family terawal yang shoot raya di Karya Cretive. Promosi ini sehingga sebelum raya sahaja tau..


Selepas 10 family terawal atau semasa raya harga kembali RM90. Jangan sedih, masih murah ye..  Orang Batu Pahat baik grab cepat promosi raya serendah RM60 di Karya cretive ni.

2 JENIS STUDIO DI KARYA CRETIVE

  • WHITE STUDIO
karya creative

karya creative

karya creative

karya creative

karya creative

karya creative

karya creative

  • DECO STUDIO
karya creative

karya creative

karya creative

karya creative
--------------------------------------------------------------
INFO LANJUT
TAMAN UNIVERSITI, PARIT RAJA
(Tingkat 2, Bersebelahan TMPoint)

Masa & Tarikh Studio :
10.00 Pagi - 10.00 Malam
25 Mei - 9 Jun (20 Ramadhan - 5 Syawal)
TEMPAHAN SLOT RAYA ANDA : www.wasap.my/60102597971 (Hanif) 






MUDAHNYA BERKONGSI REZEKI DI OH! FREE FOOD APPS

May 26, 2019
Hai, kali ni aku nak kongsi sesuatu yang bagus bagi elakkan pembaziran sambil kongsi rezeki bersama-sama orang lain. Kat rumah aku ada masalah bila musim kerja kawin. Kami sekeluarga kurang untuk makan ringan, kalau orang jawa panggil jajan. Air kotak pun kadang-kadang terbiar sampai luput. Kalau macam nasi tu boleh juga kasi makan pada ayam hutan depan rumah, habis kalau air kotak nak kasi siapa? Luput je buang. Haaa dah bazir lepas tu kesian orang yang beli bersusah payah nak kasi kita..

Apa itu Oh!FreeFood ?


Merupakan satu platform terkini yang membolehkan untuk kita berkongsi dengan memberi atau menerima barang makanan sedia masak, tak habis makan ataupun macam aku cakap, makanan berlebihan yang masih belum dibuka kepada sesiapa sahaja yang penting telah memuat turun aplikasi Oh! Free Food di telephone pintar masing-masing..

FUNGSI OH! FREE FOOD

Amalan bersedekah bagi mengelakkan pembaziran menerusi perkongsian makanan percuma menjadi matlamat komposer Irwan Hisham dan bersama dua orang rakan kongsinya Kho Lip Khiong dan Lim Sin Poh untuk membangunkan aplikasi dikenali Oh! Free Food.



Aplikasi ini telah dilacarkan sejak 31 Januari lalu selepas viral di laman sosial.  Tak sangka, aplikasi ini menelan belanja besar sehingga RM 200,000.00 jadi korang jangan lupa memanfaatkan apps bagus ini.

CARA MENGGUNAKAN APLIKASI OH! FREE FOOD



  1. Muat turun aplikasi Oh! Free Food di Google Playstore atau Apps Store
  2. Ambil gambar makanan atau produk yang nak diberi percuma
  3. Isi maklumat tentang makanan atau produk
  4. Tunggu request dari mereka yang memerlukan makanan tersebut
  5. Chat untuk tentukan lokasi yang ditetapkan dan dipersetujui kedua belah pihak
  6. Selesai.

PENGALAMAN MIMIN MENGGUNAKAN APLIKASI OH! FREE FOOD

Aku terfikir, tak ramai orang mampu untuk beli Coco Crunch dan Honeystar.  Aku memang penggemar dua benda ni. Sebab mudah untuk bersarapan pagi sebelum bekerja. Mudahkan. Jadi, aku pun sengaja membeli lebih untuk berkongsi rezeki kepada sesiapa saja yang request.


Di Batu Pahat, Johor masih belum menular lagi aplikasi ni. Tapi Alhamdulillah, aku terdetik untuk memuat naikkan ke laman instagram memberitahu kepada pengikut aku di instagram bahawa aku ada kongsikan makanan ini di aplikasi ini. Yang penting dia kena download aplikasi Oh! Free Food ini.


Nah, mudahkan cara untuk kongsi rezeki. Nak-nak pada bulan Ramadhan. Aku paling galakan pada para peniaga bazar Ramadhan untuk install aplikasi ini. Daripada terbiar sampai basi tak pun di buang. Ada baiknya kita kongsi rezeki ni. Memang mulanya kita kongsi rezeki. Mana tahu kalau kena dengan cita rasa penerima, dia order lebih banyak dengan kita. Siapa tahu kan. 

Bukan tertumpu pada bulan Ramadhan sajaha, tapi juga digalakkan untuk para peniaga diluar sana untuk memuat turun aplikasi Oh! Free Food di Google Playstore atau AppStore.

REVIEW APPS OH! FREEFOOD BY MIMIN ADAM







Pandangan aku untuk aplikasi ini sangat bagus. Tetapi aplikasi ini masih belum friendly user untuk pengguna IOS. Harapnya, aplikasi ini dapat diketengahkan dan memberi manfaat kepada pengguna. Maka, Oh! Free Food perlu sentiasa mengemaskini bagi memudahkan para penggunna menggunakannya untuk sama-sama berkongsi rezeki. Alhamdulillah. Tahniah buat Encik Irwan dan rakan kongsinya berjaya mencipta aplikasi yang sangat berguna ini.

--------------------------------------------------
Info Lanjut:

Facebook : Oh Free Food
Instagram : @ohfreefoodofficial
Email : ohfreefood@gmail.com
Powered by Blogger.
Back to Top