Johor | Rumah Usang Tan Swee Hoe

December 17, 2015
Johor | Rumah Usang Tan Swee Hoe | Kalau nak pergi MnM Homestay ke nak pergi Batu Pahat Mall ke atau nak pergi Kluang Ayer Hitam ke, Kalau min tak memandu, mesti Mimin tengok rumah Tan Swee Hoe, Sampai tahun lepas, Mimin rasa ada penghuni rumah tu, sebab Mimin perhatikan ada kereta dan ada astro dekat rumah tu. Walaupun semak, tapi nampak macam ada yang menjaga rumah tu.
Tapi sekarang, Mimin tengok rumah tu makin usang, kereta, astro dah takde. Semak samun dah meninggi, tingkap dah banyak lopong-lopong. Apa yang menarik minat mimin nak tulis pasal rumah tu adalah, sekitar kawasan situ, di namakan Jalan Tan Swee Hoe atau lebih dikenali Jalan Convent. Sebab ada sekolah Convent kat situ. Jom baca serba sedikit pasal Tan Swee Hoe ni apa kaitannya dengan Jalan dan rumah sebesar tu waktu zaman Mimin belum Lahir lagi. Rumah sekarang yang mimin duduk pun belum sebesar tu. hihi

 

Hasil google translate ^.^

Tan Swee Hoe, yang dikebumikan di Bukit Brown. Tan Swee Hoe datang ke Singapura sebagai seorang anak muda dan kemudiannya dinaikkan, akhirnya menjadi salah satu daripada pengasas Ho Hong Bank, dan kemudian seorang pengarah Luar Negara Banking Corporation Cina (OCBC) selepas ia bergabung dengannya. Beliau juga adalah selama dua penggal, Presiden Dewan Perniagaan Cina Batu Pahat, pemegang saham Ho Aik Steamships. Tan Swee Hoe adalah seorang ahli Majlis Negeri, Johor dan menerima SMJ tajuk (Setia Mahkota Johor) daripada kerajaan Johor pada tahun 1929 atas sumbangan beliau. Ia mempunyai beberapa hartanah di Singapura dan Batu Pahat.


Tan Swee Hoe meninggal dunia pada usia 67 tahun pada jam 11:00 pagi pada 29 Julai 1939 di No 759 Jalan Grove, Singapura dan dikebumikan pada 6 Ogos 1939 di Bukit Brown, Bukit 4, Bahagian C, plot 1684. Beliau meninggalkan 2 janda (Puan Lim Lai Hua dan Puan Yap Ann Nim), 6 anak (Tan Suan Khiong, Tan Suan Chee, Tan Suan Chew, Tan Suan Chuan, Tan Suan Kok dan Tan Suan Poh) dan 6 orang anak perempuan, 4 anak-anak dalam undang-undang (Yap Leong Teck, Chiok Eng Khiam, Lim Bock Seng dan Phay Chong Whatt), 3 orang anak perempuan dalam undang-undang dan 33 cucu.


Untuk nama anak-anak terdapat ejaan varian penyelidikan selanjutnya menunjukkan nama tengah-tengah Suan juga dieja sebagai Swan.

Untuk tahu kematian ahli keluarga Tan Swee Hoe, boleh klik sini

3 beleter:

Lisa Hlovate said...

Kat mana min? tak perasan pun..selalu lalu jalan ni pergi tmn maju...atas bukit ea..

aswaleyla said...

seram ceq oiii tengookkk

Akim said...

Macam menakutkan je.. huhu

Powered by Blogger.
Back to Top